bg en

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден.

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Eвропейските олимпийски комитети (ЕОС) отбелязват днес едногодишно обратно броене до Европейските игри 2023 г. Третото издание на форума ще се състои в Полша от 21 юни до 2 юли следващото лято. В Игрите Краков-Малополска 2023 ще участват най-добрите състезатели в 18 олимпийски спорта, които ще се борят за олимпийски квалификации и европейски титли.

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта:

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Най-новият олимпийски спорт – брейк танците направиха своя дебют на Олимпийския младежки летен фестивал тази година в Албена. Бъдещите спортни звезди на България се събраха на мултиспортния форум, организиран от БОК за 15 поредна година. Близо 500 млади таланти се състезават в рекордните 10 спорта.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Вече 30 години световният връх в скока на височина е български с 209 см

2017-stef-record copyДнес, 30 август, се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

KORICI FINALНа 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство зрителите по трибуните на  Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила абсолютно превъзходство в дисциплината и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Бен Джонсън взривява трибуните, но зрителите тепърва предстои до видят след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см…

2.09 M BAR AT THE OLYMPIC MUSEUM ENTRYИ за да е всичко като по конец – Стефка прави своя „скок на живота“ пред очите на своя кумир. Миг след кулминацията на вечерта, камерите показват на трибуните сред зрителите Сара Симеони, олимпийската шампионка от Москва 1980 г. аплодира от сърце момичето, което я боготвори.


------------------------------

---------------
Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока

След като преодолява без проблемно квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 – от 1 опит
189 – от 1 опит
193 – от 1 опит
196 – от 1 опит
199 – от 1 опит
202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)
204 – от 3 опит
206 – от 2 опит
208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)
209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за жени


------------------
Феноменалната Стефка Костадинова, която изстреля в Космоса знамето на България. Нейният рекорд на рекордите е увековечен в музея на МОК в Лозана и в нашите сърца. И ето, че сега, десетилетия по късно, имаме шанса отново да си припомним великия миг, маркирал границите на човешките възможности.


-----------
„И Костадинова полетя...“,  „Стефка прескочи света“…, „Костадинова лети към звездите“, „Великолепната Стефка“…, „Най-високата дама на планетата“… Това са само част от заглавията, с които световните медии отразяват уникалния рекорд на българката. Години след най-високия скок в историята отзвукът от станалото в Рим не стихва.

Особено колоритен е разказът на кореспондентите на вестник „Советский спорт“ в Рим: „Вече осигурила си световната титла, Костадинова пропуска рубежа на собствения си световен рекорд и се прицелва в 209 см. И новото върхово постижение става факт! При това Стефка преодолява рекордната кота с невероятна лекота – красноречиво доказателство за наистина неизчерпаемите възможности на тази великолепна атлетка.“

-----------
Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда:

„Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация.  И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това  колко време ще удържат тези 209 см…  Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… Много ми се иска – и ще бъде щастлива – ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание.

Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

---------------
Само България може да се похвали с най-стария действащ рекорд в атлетиката

Най-дълготрайните рекорди в женската атлетика към 30 август 2017 г.:
26.07.1983 г.  800 м 1:53,28 мин.  Ярмила Кратохвилова ЧССР
06.10.1985 г.  400 м    47,60 сек.   Марита Кох ГДР
07.07.1987 г.  гюле     22.63 м       Наталия Лисовска СССР
30.08.1987 г.  ск.вис.  209 см        Стефка Костадинова България

И трите пред Стефка Костадинова са представителки на вече несъществуващи държави.
Тъй че само България може да се похвали, че притежава най-стария непокътнат световен рекорд в цялата атлетика, защото и при мъжете има двама с по-дълготрайни постижения от Стефка, но и те са от вече несъществуващи държави - на диск 74.08 м Юрген Шулт от ГДР от 06.06.1986 и на чук 86.74 м. Юри Седих от СССР от 30.08.1986.


--------------------------------------
Стефка Костадинова

Световна рекордьорка в скока на височина с 209 см от Рим ‘87. Общо шест пъти е ликувала със световни рекорди.

Олимпийска шампионка от Атланта ‘96, сребърна медалистка от Сеул ‘88”.

Двукратна световна шампионка на открито в “Рим ‘87 и Гьотеборг ‘95. Носителка на 5 титли от първенства на планетата в зала – Париж ‘85, Индианаполис ‘87, Будапеща ‘89, Торонто ‘93 и Париж ‘97.

Европейска шампионка от Щутгарт ‘86. Притежателка на 4 златни медала от първенства на Стария континент в зала – Пирея ‘85, Лиевен ‘87, Будапеща ‘88, Париж ‘97.

Победителка във финала на Световната купа в Канбера ‘85.

Първия си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. Общо в кариерата си записва 197 полета на тази гросмайсторска граница в 130 състезания.

Рекордни 4 пъти е избирана за спортист № 1 на годината в България, пет пъти е № 1 на Балканите. През 1996-а е наградена с орден “Стара планина”, първа степен за изключителните й заслуги към Република България.

През 1999 г. прекратява състезателната си кариера и започва работа в управленските структури на спорта като вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. През същата година е избрана за зам.-председател на Държавната агенция за младежта и спорта, а от 1 август 2001 г. е зам.-министър на спорта. На 11 ноември 2005 г. оглавява Българския олимпийски комитет.

Единствената българка удостоена със спортен Оскар, което я нарежда редом до знаменитости като Пеле, Аертон Сена, Марадона, Борис Бекер, Сергей Бубка, Майк Тайсън и Карл Луис. Тя е сред първите приети в Залата на славата на световната атлетика IAAF. В нейна чест на входа на Олимпийския музей в Лозана е издигната летва с отбелязана височината на световния й рекорд 209 см.


* * *
Можете да видите уникални кадри от рекорда на Стефка Костадинова, заснети в Рим от екип на американската тв компания NBC, в програмата на БНТ HD в сряда, 30 август от около 20.30 ч., веднага след мача на волейболистите ни на Европейското първенство(който е от 18.30 ч.), както и по БНТ Свят в петък, 1 септември от 13.00 ч., когато ще бъде излъчен филмът на Михаил Венков „Характер се изгражда цял живот“.


* * *
Всичко за световния рекорд и за Стефка Костадинова можете да научите и видите в специално издадения наскоро за юбилея фотоалбум „Да прескочиш света“. С езика на снимките, краткия текст и графиките авторите представят полета над онези 209 см, с които феноменалната атлетка изстреля в Космоса знамето на България.  Книгата може да се закупи във всички големи книжарници и в 21 мола из цялата страна, отделно онлайн на: http://knigomania.bg
 

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC