bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

БОК отличи европейските ни медалисти в борбата и щангите

Българският олимпийски комитет отличи днес медалистите от последните европейски първенства по борба и вдигане на тежести. На церемонията присъстваха президентът на БОК Стефка Костадинова, президентите на БФ по борба Христо Маринов и на БФ по вдигане на тежести Ариф Маджид, генсекът на БОК Белчо Горанов,

треньори, деятели, журналисти и др. На европейското в Загреб борците спечелиха 11 отличия, три от които златни, а от континенталния шампионат в Ереван щангистите се завърнаха с 3 медала, два от тях златни.

„Вашите отличия идват в много важен момент за българския спорт – в предолимпийската година и в период на тежки изпитания за спечелване на олимпийските квоти. Благодаря на вас, на треньорите, на хората от щабовете на националните отбори и на ръководствата на федерациите.

Помнете, че сте наследници на велики българи, на големи шампиони, желая ви да станете като тях пример за подражание на милиони наши сънародници,“ каза в приветствието си Стефка Костадинова, преди да пожелае успех на предстоящите световни първенства и на олимпиадата следващата година. Световната рекордьорка в скока на височина изрази
вярата си, че ще чуем българския химн в чест на някои от борците и щангистите в Париж през 2024 г. Борбата и щангите са двата наши най-успешни спорта, спечелили половината олимпийски отличия на България - общо 108 медала (от всичките ни 230), от които 28 златни (от всичките ни 55 титли).

Присъстващите бяха приветствани още от президента на БФ по борба Христо Маринов и на БФ по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Като пример за силата на човешкия дух Костадинова бе поканила на церемонията и шампиона при хората с трансплантации Георги Пеев, който също поздрави призьорите и техните наставници.

Със „Златна значка на БОК“ бяха отличени петимата европейски шампиони, а със „Значка на БОК“ – сребърните и бронзови медалисти и техните треньори. В Загреб европейски шампиони по борба станаха Юлияна Янева (68), Мими Христова (65) и Едмонд Назарян (60), вицешампиони са Кирил Милов (97) в класическия стил, както и Микяй Наим (65) и Рамазан Рамазанов (70) в свободния, а бронзови медалисти са Евелина Николова
(57), Биляна Дудова (65), Абу Муслим Амаев (63) и Семен Новиков (87) класическия стил, както и Георги Вангелов (57) в свободния.

В щангите европейско злато в Ереван грабнаха Ангел Русев (55 кг) и Карлос Насар (89 кг), а Иван Димов отвоюва бронз (61 кг).

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC