bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

НОА с научна конференция в чест на 100 години БОК

В чест на 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет днес в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състоя научна конференция „Олимпийското движение в България - традиции и предизвикателствата на бъдещето“, организирана от Националната олимпийска академия (НОА).

Приветствия за вековния юбилей поднесоха проф. Николай Изов, ректор на Национална спортна академия и Белчо Горанов, ген.-секретар на Българския олимпийски комитет. В емоционално слово г-н Горанов изрази благодарността си към всички организации, допринесли с партньорството си за успешното осъществяване на мисията на БОК за утвърждаване на олимпийските ценности в българското общество. С акцент върху приноса на Спортната академия, г-н Горанов подчерта дълголетието на ползотворното сътрудничество между двете институции и вече 80-годишната история на общия изминат път и споделена кауза в името на спорта.

„Убеден съм, че настоящата конференция ще насочи общественото внимание към историческата роля на Българския олимпийски комитет за развитието на физическото възпитание и спорта чрез утвърждаването на олимпийските принципи, ценности и идеали“, заяви ректорът на НСА проф. Изов и подчерта както общонационалното значение на дейността на БОК, така и неговия принос към международното олимпийско движение.

В конференцията се включиха повече от 170 спортни специалисти и олимпийски деятели, част от които чрез онлайн участие, от общо 32 града на страната. Сред делегатите бяха 5 експерти на Регионално управление на образованието, 10 директори на училища, 86 учители по физическо възпитание и спорт, 14 представители на спортни федерации и 4 на спортни асоциации, 11 преподаватели от Националната спортна академия, а така
също и студенти.

Сред официалните лица на събитието бяха зам.-ректорите на НСА проф. Иван Мазнев, проф. Татяна Янчева и проф. Апостол Славчев, Росица Иванова - началник на РУО-София област, Анатоли Илиев – общински съветник в Столичния общински съвет и зам.-председател на Фондация „София - европейска столица на спорта“, олимпийските шампионки Здравка Йорданова – член на Изпълнителния комитет на БОК и Тереза Маринова – преподавател към катедра „Лека атлетика“ на НСА, проф. Свилен Нейков – треньор на олимпийската шампионка Румяна Нейкова и ръководител катедра „Теория на
спорта“ към НСА, Любо Ганев – президент на БФ Волейбол и др. Водещ на събитието беше журналистът и член на Националната олимпийска академия Боряна Тончева.

С встъпителен доклад конференцията откри проф. Лозан Митев – директор на Националната олимпийска академия и ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА. В историческа ретроспекция проф. Митев припомни знакови моменти от дейността на БОК, неговата роля за развитието на спорта в България и приноса му към международното олимпийско движение. Изпълненото с хуманизъм послание „Спортът за един мирен свят“ – идея на емблематичната деятелка на БОК Надежда Лекарска, стратегическото сътрудничество между институциите БОК и НСА, изиграло ключова роля за олимпийските успехи на българския спорт, бяха само част от уникалните примери за приноса на българското олимпийско движение към олимпизма в световен мащаб.

Като лектори в научния форум се изявиха също доц. Иван Сандански, доц. Корнелия Найденова, гл. ас. Емилия Витанова, Николай Кръстев, Йорг Шенк и др.

Гостите на конференцията, придружени от ректора проф. Николай Изов, посетиха Образователния и олимпийски център на НСА, където разгледаха най-ценните спортни реликви на музейната сбирка. Ръководителят на центъра проф. Лозан Митев представи най-новото и изключително ценно дарение за експозицията – колекция от медали и награди на олимпийския шампион по борба Димитър Добрев, дългогодишен преподавател във ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА), предоставени от неговото семейство.

За да ознаменуват паметното събитие, официалните лица символично засадиха дръвчета в двора пред Ректората на Национална спортна академия, като знак за приемственост между поколенията, носители на олимпийските ценности и идеали.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC