bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

МОК, Войната в Украйна година по-късно

International Olympic_Committee_logo_2021.svgИзявление на МОК: Войната в Украйна година по-късно.

На 24 февруари 2023 г. се навършва една година, откакто Русия нахлу в Украйна с подкрепата на Беларус: една година на брутална война, човешко страдание, убийства и разрушения.

Ние дълбоко съчувстваме на украинския народ по време на тази жестока война, чиято болка и страдание надхвърлят въображението. На тази мрачна годишнина Олимпийското движение се присъединява към призивите за мир и е готово да даде своя скромен принос към всички усилия за изграждане на мир.

МОК осъди най-категорично безсмислената война в деня на нахлуването. Тъй като не се вижда край на боевете след една година на кръвопролития, МОК отново осъжда войната в Украйна, която е грубо нарушение на Олимпийското
примирие, което беше в сила по това време, и Олимпийската харта. Поради тази причина МОК санкционира руските и беларуските държави и правителства, които са единствено отговорни за тази война, по безпрецедентен начин: никакви международни спортни събития, организирани в Русия и Беларус; без излагане на знаме, химни или други национални символи; и никакви правителствени или държавни служители, акредитирани за международни спортни събития.

Тези санкции бяха въведени през февруари 2022 г. и след това бяха подсилени, допълнително засилени и потвърдени от неотдавнашната олимпийска среща на върха на 9 декември 2022 г. Те остават твърдо в сила.

В същото време МОК потвърждава непоколебимата си солидарност с украинските спортисти, които се сблъскват с неописуеми трудности ден след ден. Тъй като войната бушува вече повече от година, цялото олимпийско  движение остава непоколебимо в ангажимента си да помага на украинските спортисти по всякакъв възможен начин, защото всички искаме да видим силен отбор от Националния олимпийски комитет на Украйна на Олимпийските игри в Париж 2024 г. и Зимните олимпийски игри Милано Кортина 2026 г. За тази цел МОК утрои своя Фонд за солидарност за Украйна, така че спортистите да имат всякаква подкрепа, за да преодолеят огромните предизвикателства, пред които са изправени, за да сбъднат своята олимпийска мечта. Около 3000 спортисти вече са се възползвали от помощта, която Фондът за солидарност на МОК предлага чрез НОК на Украйна. Тези усилия са под формата не само на финансова помощ, но и на логистична подкрепа и гарантиране, че украинските спортисти могат да продължат да участват в състезания чрез осигуряване на помощ при пътуване, съоръжения за тренировки, настаняване, оборудване и униформи, наред с други неща.

От самото начало, започвайки с древните олимпийски игри, нашата мисия винаги е била да насърчаваме мира чрез спорт. МОК остава ангажиран с тази мисия да обедини целия свят в мирна конкуренция и до днес. Най-новите примери за такова мирно състезание включват спортисти от Южна и Северна Корея, от Израел и Палестина, от Армения и Азербайджан и много други. По време на Олимпийските игри спортисти от 206 различни национални олимпийски комитета живеят заедно в мир в олимпийското село. Усилията за изграждане на мир се нуждаят от диалог. Състезание със спортисти, които зачитат Олимпийската харта, може да послужи като катализатор за диалог, който винаги е първа стъпка към постигане на мир.

Олимпийските игри не могат да предотвратят войни и конфликти. Нито могат да се справят с всички политически и социални предизвикателства в нашия свят. Това е сферата на политиката. Но Олимпийските игри могат да дадат пример за свят, в който всички уважават едни и същи правила и един друг. Те могат да ни вдъхновят да решаваме проблеми чрез изграждане на мостове, водещи до по-добро разбирателство между хората. Те могат да отворят вратата за диалог и изграждане на мир по начини, по които изключването и разделението не го правят.

Преобладаващото мнозинство от олимпийското движение, включително спортистите, националните олимпийски комитети и международните федерации, подкрепят непоклатимата солидарност с Украйна, санкциите, наложени на Русия и Беларус, и миротворческата, обединяваща мисия на олимпийското движение.
Обединени в този олимпийски дух, на тази болезнена една година, цялото олимпийско движение повтаря призива, който отправихме преди една година към всички политически лидери по света: „Дайте шанс на мира“.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC