bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

В НСА отвори врати нов Образователен и олимпийски център

centarNSAС водосвет в присъствието на министрите на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева, бе официално
открит новоизграденият Образователен и олимпийски център на Национална спортна академия „Васил Левски“.


Инициаторът за създаването му - проф. Лозан Митев, ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА и председател на Националната олимпийска академия, го определи като сбъдната мечта. Отправяйки благодарност към колегите от катедрите, предоставили експонати за музейната експозиция, към академичното ръководство и към всички, спомогнали за изграждането на центъра, проф. Митев посочи колко важно е обединението: „Силата на спорта се крие в
съединението. Затова сме силни в спорта“, подчерта той.

С пожелание за здраве и успешна дейност ректорът на НСА проф. Николай Изов подари икона на светите братя Кирил и Методий и предостави почетни награди, с които Академията е удостоявана през centarNSA3годините. Сред тях са Почетният знак на Президента, връчен по повод 80-ата годишнина на висшето ни училище, бронзова статуетка на богинята на победата Нике, отличие от Българския олимпийски комитет
по случай 60-годишнината на НСА и др. „Убеден съм, че новият център ще спомогне ценностите на спорта и олимпийските идеали да достигнат до още по-голяма аудитория, да разпалят пламъка на знанието и любовта към спорта още по-силно“, заяви ректорът визирайки множеството ученици и студенти, присъстващи в залата.

Лично дарение за музейната сбирка направи и министър Весела Лечева -
спечелена от нея Световна купа по стрелба, придружена с архивна снимка от състезанието. „За мен е чест да даря една от четирите ми световни купи, защото тя е плод на усилията на успешно реализирани методики и научни достижения в световния спорт, без които не могат да се постигнат успехи. Благодаря на преподавателите и всички професионалисти, които работят за развитието на българския спорт“, сподели министър Лечева.

Гостите разгледаха музейната експозиция, където е изложен Указът на цар Борис III, с който през 1942 г. Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Една от най-интересните реликви е първата Материална книга - от учебната 1942/43 г., запазена в напълно автентичен вид.

В рамките на събитието бе официално открит и реновираният лекоатлетически стадион на НСА с подновена писта, сектори за скокове и кондиционна подготовка.

Освен студентите на Академията, отличните съоръжения ще могат да се ползват от всички желаещи да спортуват срещу символична такса. Ремонтните дейности са изпълнени с последните технологии в настилките и осветлението, поясни ректорът проф. Изов и благодари на екипа по реализацията им, ръководен от Валентин Добрев - директор на отдел „Административно-стопанска дейност“ на НСА.

В демонстрациите на бягания по новата писта, заедно със студентите, се включи олимпийската шампионка в тройния скок и преподавател в НСА гл. ас. Тереза Маринова. „Академията, освен дом на нашите студенти, се превръща и в дом на хилядите деца, които обичат спорта. Казвам го като треньор на много деца. Благодарности за направеното,“ каза Тереза Маринова.

Сред гостите на събитието бяха също Даниел Парушев, председател на
Националното представителство на студентските съвети, дипломатите от посолството на Гърция Димитриос Михас и Димитриос Маос, ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев – (в периода 2012-2019 г.) и проф. Лъчезар Димитров (от 2003-2012 г.), проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, легендата на леката атлетика Йорданка Благоева, Пламен Кръстев от УС на Българския олимпийски комитет и др.

centarNSAcentarNSA1centarNSA2centarNSA3centarNSA4centarNSA5

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC