bg en

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Топло посрещане зарадва българските медалисти от олимпийския зимен младежки фестивал в Италия. Част от нашата делегация, след които призьорите в сноуборда Андреа Коцинова и Иван Иванов се завърнаха тази вечер и една от първите прегръдки бе на доскорошната българска мегазвезда в бордъркроса Александра Жекова, която вече се отдаде на треньорска дейност.

Трети медал за младите олимпийци

Трети медал за младите олимпийци

Младите български лъвчета спечелиха трети медал на продължаващия в Италия олимпийски зимен европейски фестивал. В отборния бордъркрос Андреа Коцинова и Иван Иванов отвоюваха бронз.

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова, председател на БОК, поздрави медалистите и техните треньори, веднага след награждаването на европейския младежки олимпийски фестивал в Италия.

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

В НСА отвори врати нов Образователен и олимпийски център

centarNSAС водосвет в присъствието на министрите на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева, бе официално
открит новоизграденият Образователен и олимпийски център на Национална спортна академия „Васил Левски“.


Инициаторът за създаването му - проф. Лозан Митев, ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА и председател на Националната олимпийска академия, го определи като сбъдната мечта. Отправяйки благодарност към колегите от катедрите, предоставили експонати за музейната експозиция, към академичното ръководство и към всички, спомогнали за изграждането на центъра, проф. Митев посочи колко важно е обединението: „Силата на спорта се крие в
съединението. Затова сме силни в спорта“, подчерта той.

С пожелание за здраве и успешна дейност ректорът на НСА проф. Николай Изов подари икона на светите братя Кирил и Методий и предостави почетни награди, с които Академията е удостоявана през centarNSA3годините. Сред тях са Почетният знак на Президента, връчен по повод 80-ата годишнина на висшето ни училище, бронзова статуетка на богинята на победата Нике, отличие от Българския олимпийски комитет
по случай 60-годишнината на НСА и др. „Убеден съм, че новият център ще спомогне ценностите на спорта и олимпийските идеали да достигнат до още по-голяма аудитория, да разпалят пламъка на знанието и любовта към спорта още по-силно“, заяви ректорът визирайки множеството ученици и студенти, присъстващи в залата.

Лично дарение за музейната сбирка направи и министър Весела Лечева -
спечелена от нея Световна купа по стрелба, придружена с архивна снимка от състезанието. „За мен е чест да даря една от четирите ми световни купи, защото тя е плод на усилията на успешно реализирани методики и научни достижения в световния спорт, без които не могат да се постигнат успехи. Благодаря на преподавателите и всички професионалисти, които работят за развитието на българския спорт“, сподели министър Лечева.

Гостите разгледаха музейната експозиция, където е изложен Указът на цар Борис III, с който през 1942 г. Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Една от най-интересните реликви е първата Материална книга - от учебната 1942/43 г., запазена в напълно автентичен вид.

В рамките на събитието бе официално открит и реновираният лекоатлетически стадион на НСА с подновена писта, сектори за скокове и кондиционна подготовка.

Освен студентите на Академията, отличните съоръжения ще могат да се ползват от всички желаещи да спортуват срещу символична такса. Ремонтните дейности са изпълнени с последните технологии в настилките и осветлението, поясни ректорът проф. Изов и благодари на екипа по реализацията им, ръководен от Валентин Добрев - директор на отдел „Административно-стопанска дейност“ на НСА.

В демонстрациите на бягания по новата писта, заедно със студентите, се включи олимпийската шампионка в тройния скок и преподавател в НСА гл. ас. Тереза Маринова. „Академията, освен дом на нашите студенти, се превръща и в дом на хилядите деца, които обичат спорта. Казвам го като треньор на много деца. Благодарности за направеното,“ каза Тереза Маринова.

Сред гостите на събитието бяха също Даниел Парушев, председател на
Националното представителство на студентските съвети, дипломатите от посолството на Гърция Димитриос Михас и Димитриос Маос, ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев – (в периода 2012-2019 г.) и проф. Лъчезар Димитров (от 2003-2012 г.), проф. Петър Киров – двукратен олимпийски шампион по борба, легендата на леката атлетика Йорданка Благоева, Пламен Кръстев от УС на Българския олимпийски комитет и др.

centarNSAcentarNSA1centarNSA2centarNSA3centarNSA4centarNSA5

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC