bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Хасан Исаев – един непримирим олимпийски шампион на 70

HASAN ISAEV 2 copyХасан Исаев – един от най-техничните и непримирими олимпийски шампиони в историята на борбата, навършва днес 70 години. Юбилеят на знаменития българин е повод да си припомним забележителната му спортна кариера.
---

Олимпийски шампион от игрите в Монреал 1976 г., злато на световните
първенства в Истанбул 1974 и в Минск 1975, световен вицешампион от
Техеран 1973, европейски първенец от Лозана 1973 и от Лудвигсхафен 1975…
Това са само най-значимите успехи на Хасан Исаев, а в кариерата си има
още стотици титли и медали. На 12 години той преборва връстници, които тежат с десетина килограма повече от него. На 22 вече е световен и европейски шампион. А на 23 стъпва на олимпийския връх в Монреал 1976 с подут от контузия лакът и след обезболяващи инжекции. В средата на 70-те години Исаев налага хегемония при най-леките борци с ювелирен стил и непримирим дух за победа. В категория, в която конкуренцията по традиция  е убийствена най-вече заради постоянната азиатска заплаха, неговото майсторство предизвиква суперлативи от всички страни. В годините на тепиха малкият голям шампион успя да превърне името Хасан Исаев в световна марка за класа в свободната борба.

Слави се като изключително дисциплиниран и спазва строг режим, но
HASAN ISAEV 1постепенно зачестилите травми го отказват от активната състезателна
дейност. Така, след като целува тепиха за последно през 1979-а, той
става треньор в „Лудогорец“ и неговите състезатели печелят във времето
над 70 медала, предимно при юношите и кадетите. Обявен е за почетен
гражданин на Разград. Днес в негова чест в родното му село Бисерци всяка година се организира турнир за млади таланти, в който най-добрият състезател се награждава със  „Златен пояс“ на негово име.


* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Хасан Исаев

Малкият професор на голямата борба

… В навечерието на  олимпиадата в Монреал през 1976-а, Исаев вече е
фаворит №1 в категорията при най-леките в свободната борба. 23-годишният тогава състезател стартира на игрите в Канада като световен и европейски шампион. И притежател на общо 3 медала, два от които златни, от последните 3 първенства на планетата. Сред фаворитите е и олимпийският шампион Роман Дмитриев (СССР), амбициран да защити титлата си от Мюнхен 1972. Сред останалите кaндидати за златото е също свръхзвуковият бързак японец Акира Кудо, започнал надпреварата страховито с 5 поредни победи. Толкова записва и Роман Дмитриев, от които 3 с туш и една с дисквалификация. Битката за медалите е жестока.

Исаев  също започва с победи, макар и не така убедителни. Играе
тактически и пести сили. Първо преодолява  кубинеца Мигел Алонсо, после иранеца Собхан Рухи и в третия кръг Рей Такахачи (Канада). В четвъртия идва директна схватка между двама от фаворитите, в която Хасан отстъпва пред Дмитриев и така възелът за титлата се заплита. HASAN ISAEVПравилникът тогава се базира на инкасиране на наказателни точки в срещи без туш, като при 6 пункта следва елиминация. Ако двама или трима останат за финалната фаза, в нея точките се зачитат. В Монреал до този пети, своеобразен елиминационен кръг достигат шестима. Исаев се пада срещу Ким Хванг (Южна Корея) и го елиминира драматично с 16:13. Дмитриев отстранява с туш монголеца Гомбин Хишикбаатар, а Кудо се справя с Ли Йонг Нам (КНДР).
Така тримата очаквани фаворити остават да разпределят медалите помежду
си.

В решителните финални схватки българинът печели срещу Кудо след
дисквалификация за пасивност. Впоследствие японецът и Димитриев пък
излизат един срещу друг и се наиграват в голямото дебнене – двустранна дисквалификация поради пасивност в играта на нерви. Така, при създалата се „въртележка“, златото отива на гърдите на българския представител. Среброто е за руснака, а бронзът за японеца.

Гипсират ръката му веднага след олимпийската титла от Монреал

Никой от съперниците така и не разбира, че Исаев играе на финала
контузен и със силни болки в ръката. Лакътят му се подува, дори му бият
серия инжекции, за да издържи до края на битките. А веднага след финала гипсират ръката на властелина в най-леката категория на свободната борба.

Така инфарктно Хасан Исаев стъпва на олимпийския връх. Следва скромно тържество в олимпийското село и веднага „заваляват“ поздравителни телеграми, обаждания и честитки от България. В София пък на аерогарата го чакат най-близките и го сюрпризират с цял багажник от любимите му дини…


* * *
Пълния разказ за забележителната спортна кариера на Хасан Исаев и цялата статистика на неговите титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC