bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

NurikyanНа днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска титла.

Това става благодарение на феноменалното представяне на Норайр Нурикян, отвоювал в епична битка и със световен рекорд златния медал.

nurikyan-yordanka blagoeva1Четири години по-късно дребничкият щангист ще повтори своя подвиг и на игрите в Монреал.

Знаменитата годишнина бе отбелязана днес с емоционална церемония в Музея на спорта. Да поздравят великия шампион се събраха десетки легендарни спортисти и треньори, дейци на спорта, общественици и журналисти.
Архивни видеокадри и прочувствени слова припомниха най-паметните мигове от забележителната кариера на Нурикян и най-вече спечелването на първото му олимпийско злато в Мюнхен. Силно развълнуван Норайр благодари за топлите думи, като връчи и трите си златни медала от световни и европейски първенства на Музея на спорта. Големият спортист и треньор бе специално отличен от Министерството на младежта и спорта, Българския олимпийски nurikyan-medali1комитет и др..

Нурикян е един от едва шестимата печелили два пъти олимпийско злато за България. В богата визитка на великият шампион има още две световни титли (по това време олимпийските турнири са били и световни първенства), сребро от световното в Хавана 1973, бронз от шампионатите на планетата в Лима 1971 и в Манила 1974, а на континенталния подиум е записал злато в Берлин 1976, сребро в Констанца 1972 и в Мадрид 1973 и бронз във Варшава 1969 и във Верона 1974. Подобрил е 5 световни рекорда – два в изхвърлянето и три в трибоя (на времето щангистите се състезаваха на повдигане, изхвърляне и изтласкване).

След прекратяване на състезателната си кариера Нурикян продължава да дава сърце и душа за каузата на щангите. Четиринайсет  години е помощник на Абаджиев, в националния nurikyan-shampioni1отбор, а впоследствие самият той като старши треньор извежда Иван Иванов  до олимпийското злато в Барселона 1992. На игрите България печели още 3 медала в щангите, а славният Норайр записва няколко силни години начело на първия ни тим. Работи също и като генерален секретар на Българската федерация и определено е в основата на успехите на няколко поколения забележителни наши щангисти.

nurikyan-ivan-ivanovЕто в подробности историческите за България събития, случили се на 29 август 1972 г.  в мюнхенската зала „Генихтебирхале“

-----
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Норайр Нурикян

Великан с ръст 155 см

… Златният Нурикян е един от най-ниските на ръст състезатели в историята на световните щанги. Куриозно той започва кариерата си в спорта като… баскетболист, а преди това се пробвал в гимнастиката и футбола.
Причината да тренира баскетбол била прозаична – просто мечтаел да
порасне на ръст. Живял с този блян до момента, в който попаднал в
полезрението на Иван Абаджиев и то отново по неочакван начин. Техникумът по текстил в Сливен трябва да се представи на ученическо състезание по вдигане на тежести и като нямало достатъчно щангисти „мобилизират“ дори … баскетболисти. Така на  18-годишна възраст Нурикян вдига за първи път щанга и дори става nurikyan-armen nazaryanпобедител! Малката подробност  - нямал нито един съперник.


Тренира баскетбол, за да порасне по-висок

За щастие при тази първа победа на Нурикян, в залата присъствал Иван Абаджиев. Старшията веднага съзира нешлифован талант и няма сила, която да попречи в намерението му 155-сантиметровият младеж да бъде спечелен за тежката атлетика. Така баскетболът се разделя с най-ниския си състезател, но пък щангите печелят истински великан, който се превръща в световна звезда.

След само 4 години тренировки, Нурикян вече има във визитката си пето и второ място от европейски първенства, а на световното в Перу печели бронз. С този актив той се появява на олимпиадата Мюнхен 1972,  но не е сред суперфаворитите. Специалистите му отреждат 6-7 място, а титлата в кат. 60 кг според медиите е „резервирана“ за легендарния Дито Шанидзе (СССР), вицешампион от предишната олимпиада. Първоначално представителят на „Сборная“ оправдава прогнозите, събирайки трибой от 400 кг и мнозина дори бързат с поздравленията към него. Не така обаче смята Норайр.

Българският ас повежда в първото движение – повдигане, със 127.5 кг от втори опит и не успява на 130 кг в третия. В изхвърлянето обаче Нурикян е чак пети, с трудно вдигнати в трети опит 117.5 кг. Драмата настъпва в изтласкването. Българинът стартира от 147.5 кг и във втория опит качва с умопомрачителните 10 кг отгоре.

Междувременно Шанидзе вече е събрал трибой 400 кг и приема овациите, някои зрители дори вече напускат залата. Но Норайр заковава 157.5 кг над главата си – изравнен световен рекорд и злато с трибой от 402.5 кг. Светът е в шок! Конкурентните приветстват с респект новия крал на категория  60 килограма, а той дори
аристократично се отказва от последния си опит. Първото олимпийско златона Нурикян е първата му голяма победа на световния подиум и първа олимпийска титла за българските щанги.ПЪТЯТ ДО ЗЛАТОТО
Олимпийски игри Мюнхен 1972, вдигане на тежести - кат. 60 кг, 29 август, Зала „Генихтебирхале“

Повдигане: 112.5, 127.5, 130 кг
Изхвърляне: 112.5, 117.5, 117.5 кг
Изтласкване: 147.5, 157.5, Х кг

Крайно класиране в трибоя: Норайр НУРИКЯН 402.5 кг (изравнен световен рекорд), Дито Шанидзе (СССР) 400 кг, Янош Бенедек (Унг) 390 кг

nurikyan-armen nazaryannurikyan-armen nazaryan1nurikyan-ivan-ivanovnurikyan-medali1nurikyan-medalisti2nurikyan-shampioninurikyan-shampioni1nurikyan-yordanka blagoevanurikyan-yordanka blagoeva1Nurikyan

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC