bg en

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Топло посрещане зарадва българските медалисти от олимпийския зимен младежки фестивал в Италия. Част от нашата делегация, след които призьорите в сноуборда Андреа Коцинова и Иван Иванов се завърнаха тази вечер и една от първите прегръдки бе на доскорошната българска мегазвезда в бордъркроса Александра Жекова, която вече се отдаде на треньорска дейност.

Трети медал за младите олимпийци

Трети медал за младите олимпийци

Младите български лъвчета спечелиха трети медал на продължаващия в Италия олимпийски зимен европейски фестивал. В отборния бордъркрос Андреа Коцинова и Иван Иванов отвоюваха бронз.

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова, председател на БОК, поздрави медалистите и техните треньори, веднага след награждаването на европейския младежки олимпийски фестивал в Италия.

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес юбилей

MARIA GROSDEVA 6Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес своя 50-годишен юбилей. Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните 7 олимпийски игри.

Два пъти със злато на 25 м пистолет – в Сидни 2000 и в Атина 2004, плюс три пъти с бронз на 10 м въздушен пистолет – в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004, Мария има във визитката си още 8 европейски титли индивидуално и четири отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

И още за явлението в стрелбата с марка „Гроздева“. За 30 години
най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни
MARIA GROSDEVA I VALERI GRIGOROV 1първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след сръбкинята Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – 8 индивидуално и 4 отборно. В олимпийската история Мария е втора за всички времена при жените след рускинята Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко. „Спортист № 1 на България“ и „Спортист № 1 на Балканите“ за 2004 година.


* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)


Мария Гроздева

Най-точните очи на България

… Неин първи треньор е Валентин Андреев по времето, когато в живота й музиката и спортът влизат в конфликт. Причината е, че за едното се искат нежни пръсти, а за другото стегнати. Мария обаче е упорита, изкарва няколкогодишното обучение по пиано и едва тогава се съсредоточава максимално върху стрелбата. За това спомага и баща й, който е преподавател в полицейска школа. Междувременно тя решава да смени обстановката и се записва в спортното училище MARIA GROSDEVA I VALERI GRIGOROV 2на ЦСКА. Тогава в стрелбата са й интересни предимно състезанията, докато тренировките приема за твърде отегчителни.

Едва на 16 години Мария участва за първи път в международен турнир. Надпреварата е в Румъния, но въпреки това по старите правила по времето на социализма за пътуването към нея е прикрепен офицер от Държавна сигурност. И той следи да не би новоизлюпеният талант в стрелбата да забрави да се върне в България…

Като тийнейджърка Мария печели 5 медала на европейски младежки
първенства и постепенно се доказва като една от водещите състезателки в стрелбата у нас. Тя прави олимпийски дебют на игрите  Барселона  1992 - само 38 дни след като е навършила 20 години. Датата 27 юли бележи старта на една невероятна спортна MARIA GROZDEVA 3 copyкариера, която продължава близо три десетилетия. В каталунската столица Гроздева не е поставена сред фаворитите. Нейното олимпийско кръщене е на 25 метра пистолет, като дели 18-о място в крайното класиране.

„Имах по-големи амбиции в тази дисциплина и след това някак се отпуснах – фитнес, кросове, сауни, дори ходих на плаж,“ спомня си Мария. Три дни по-късно печели бронз на 10 метра пистолет. Българката е трета в квалификациите. Във финала триумфира Марина Логвиненко. Рускинята и Ясна Секарич (Сърбия) завършват с равен общ сбор, но заради по-точен мерник в последните изстрели титлата е за представителката на ОНД.

Бронзът от Барселона слага начало на феноменална серия

Гроздева е трета, без дори да предполага, че това е първият й от
рекордния брой олимпийски медали, които ще натрупа през годините.

На следващите игри в Атланта българката преживява „дежа вю“. Логвиненко е амбицирана да защитава трона си на 10 м пистолет. С MARIA GROZDEVAголеми претенции пристига и нейната сънародничка Олга Кузнецова. Двете рускини и Гроздева се вкопчват в люта битка още в квалификациите, в които Логвиненко изравнява олимпийския рекорд и взeма връх, само с точка пред съперничките. Във финала Кузнецова си осигурява златото с нов олимпийски рекорд. Гроздева и детронираната вече Логвиненко завършват с равен сбор и това налага допълнителен стрелкови дуел за среброто. В него българката записва 9.9 срещу 10.1 т. за съперничката и така на втора поредна олимпиада е под бронзово сияние.

През 1998-а Мария се омъжва за Валери Григоров, който е и неин треньор. Това се оказва важна стъпка както в състезателен, така и житейски план. Двамата оформят печеливш дует не само в спорта, но въобще в живота. „През тази година спечелих Световната купа бременна в петия месец с малкия Валери – спомня си Мария. Родих, нямаше и един месец и пак се върнах на стрелбището. Не ми пречеше. Така беше и с дъщеря ми Маги“.

Междувременно новата българска звезда в стрелбата ликува с две
европейски титли от Кувола 1997 и Бордо 1999. Наближава следващата олимпиада и двамата с Валери фокусират подготовката си MARIA GROSDEVA 5изцяло върху Сидни 2000.

В Австралия нещата се променят. В по-силната си досега на олимпиади дисциплина 10 метра пистолет Мария остава далеч от лидерите, дори извън Топ 30. Пет дни по-късно е надпреварата на 25 метра пистолет. В квалификациите най-точна е спечелилата злато с пневматичното оръжие преди няколко дни китайка Тао Луна, но Гроздева е втора, само на точка от нея. Финалът се оказва невероятно драматичен. Само 3 състезателки минават гросмайсторската граница от 100 точки - българката със 101.3 и
двете белорускини - Лалита Милшина 103.0 и Юлия Синяк 101.9 т. Общият сбор на Гроздева обаче е олимпийски рекорд, с което тя изпреварва неубедителната в края китайка (99.8) и грабва олимпийското злато. Шампион! Първа титла и трето отличие на трети поредни игри за Мария Гроздева!

„След награждаването изпаднах в еуфория. Всичко ми се сля в едно
невероятно изживяване - празненства, поздравления, посрещане“, спомня си победителката…


* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Мария Гроздева и цялата
статистика на нейните многобройни титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC