bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес юбилей

MARIA GROSDEVA 6Мария Гроздева - една икона на българския спорт, празнува днес своя 50-годишен юбилей. Легендата на световната спортна стрелба е спечелила най-много олимпийски отличия за родния спорт и единствена е участвала на рекордните 7 олимпийски игри.

Два пъти със злато на 25 м пистолет – в Сидни 2000 и в Атина 2004, плюс три пъти с бронз на 10 м въздушен пистолет – в Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004, Мария има във визитката си още 8 европейски титли индивидуално и четири отборно, заедно с безброй медали и трофеи от световни, европейски първенства и купи.

И още за явлението в стрелбата с марка „Гроздева“. За 30 години
най-точните очи на нацията са уцелили общо 88 медала от елитни
MARIA GROSDEVA I VALERI GRIGOROV 1първенства и турнири. Тя е на второ място във вечната ранглиста след сръбкинята Ясна Секарич с 18 златни, 17 сребърни и 7 бронзови медала от Световната купа. В кариерата си има сребро и бронз от отборни световни първенства, 7 медала от финали на Световната купа (2 златни, 2 сребърни и 3 бронзови). Също и 29 отличия от европейски шампионати, от които 12 златни – 8 индивидуално и 4 отборно. В олимпийската история Мария е втора за всички времена при жените след рускинята Марина Логвиненко, която също е с актив от 5 медала и 2 титли, но с един бронз по-малко. „Спортист № 1 на България“ и „Спортист № 1 на Балканите“ за 2004 година.


* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)


Мария Гроздева

Най-точните очи на България

… Неин първи треньор е Валентин Андреев по времето, когато в живота й музиката и спортът влизат в конфликт. Причината е, че за едното се искат нежни пръсти, а за другото стегнати. Мария обаче е упорита, изкарва няколкогодишното обучение по пиано и едва тогава се съсредоточава максимално върху стрелбата. За това спомага и баща й, който е преподавател в полицейска школа. Междувременно тя решава да смени обстановката и се записва в спортното училище MARIA GROSDEVA I VALERI GRIGOROV 2на ЦСКА. Тогава в стрелбата са й интересни предимно състезанията, докато тренировките приема за твърде отегчителни.

Едва на 16 години Мария участва за първи път в международен турнир. Надпреварата е в Румъния, но въпреки това по старите правила по времето на социализма за пътуването към нея е прикрепен офицер от Държавна сигурност. И той следи да не би новоизлюпеният талант в стрелбата да забрави да се върне в България…

Като тийнейджърка Мария печели 5 медала на европейски младежки
първенства и постепенно се доказва като една от водещите състезателки в стрелбата у нас. Тя прави олимпийски дебют на игрите  Барселона  1992 - само 38 дни след като е навършила 20 години. Датата 27 юли бележи старта на една невероятна спортна MARIA GROZDEVA 3 copyкариера, която продължава близо три десетилетия. В каталунската столица Гроздева не е поставена сред фаворитите. Нейното олимпийско кръщене е на 25 метра пистолет, като дели 18-о място в крайното класиране.

„Имах по-големи амбиции в тази дисциплина и след това някак се отпуснах – фитнес, кросове, сауни, дори ходих на плаж,“ спомня си Мария. Три дни по-късно печели бронз на 10 метра пистолет. Българката е трета в квалификациите. Във финала триумфира Марина Логвиненко. Рускинята и Ясна Секарич (Сърбия) завършват с равен общ сбор, но заради по-точен мерник в последните изстрели титлата е за представителката на ОНД.

Бронзът от Барселона слага начало на феноменална серия

Гроздева е трета, без дори да предполага, че това е първият й от
рекордния брой олимпийски медали, които ще натрупа през годините.

На следващите игри в Атланта българката преживява „дежа вю“. Логвиненко е амбицирана да защитава трона си на 10 м пистолет. С MARIA GROZDEVAголеми претенции пристига и нейната сънародничка Олга Кузнецова. Двете рускини и Гроздева се вкопчват в люта битка още в квалификациите, в които Логвиненко изравнява олимпийския рекорд и взeма връх, само с точка пред съперничките. Във финала Кузнецова си осигурява златото с нов олимпийски рекорд. Гроздева и детронираната вече Логвиненко завършват с равен сбор и това налага допълнителен стрелкови дуел за среброто. В него българката записва 9.9 срещу 10.1 т. за съперничката и така на втора поредна олимпиада е под бронзово сияние.

През 1998-а Мария се омъжва за Валери Григоров, който е и неин треньор. Това се оказва важна стъпка както в състезателен, така и житейски план. Двамата оформят печеливш дует не само в спорта, но въобще в живота. „През тази година спечелих Световната купа бременна в петия месец с малкия Валери – спомня си Мария. Родих, нямаше и един месец и пак се върнах на стрелбището. Не ми пречеше. Така беше и с дъщеря ми Маги“.

Междувременно новата българска звезда в стрелбата ликува с две
европейски титли от Кувола 1997 и Бордо 1999. Наближава следващата олимпиада и двамата с Валери фокусират подготовката си MARIA GROSDEVA 5изцяло върху Сидни 2000.

В Австралия нещата се променят. В по-силната си досега на олимпиади дисциплина 10 метра пистолет Мария остава далеч от лидерите, дори извън Топ 30. Пет дни по-късно е надпреварата на 25 метра пистолет. В квалификациите най-точна е спечелилата злато с пневматичното оръжие преди няколко дни китайка Тао Луна, но Гроздева е втора, само на точка от нея. Финалът се оказва невероятно драматичен. Само 3 състезателки минават гросмайсторската граница от 100 точки - българката със 101.3 и
двете белорускини - Лалита Милшина 103.0 и Юлия Синяк 101.9 т. Общият сбор на Гроздева обаче е олимпийски рекорд, с което тя изпреварва неубедителната в края китайка (99.8) и грабва олимпийското злато. Шампион! Първа титла и трето отличие на трети поредни игри за Мария Гроздева!

„След награждаването изпаднах в еуфория. Всичко ми се сля в едно
невероятно изживяване - празненства, поздравления, посрещане“, спомня си победителката…


* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Мария Гроздева и цялата
статистика на нейните многобройни титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC