bg en

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден.

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Eвропейските олимпийски комитети (ЕОС) отбелязват днес едногодишно обратно броене до Европейските игри 2023 г. Третото издание на форума ще се състои в Полша от 21 юни до 2 юли следващото лято. В Игрите Краков-Малополска 2023 ще участват най-добрите състезатели в 18 олимпийски спорта, които ще се борят за олимпийски квалификации и европейски титли.

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта:

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Най-новият олимпийски спорт – брейк танците направиха своя дебют на Олимпийския младежки летен фестивал тази година в Албена. Бъдещите спортни звезди на България се събраха на мултиспортния форум, организиран от БОК за 15 поредна година. Близо 500 млади таланти се състезават в рекордните 10 спорта.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

saС тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.


По традиция домакин на проявата от 9 до 12 юни е Водната учебно-
спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски“ –
партньор на Олимпийския комитет от основаването на НОА преди
39 години.
Събитието бе открито официално от проф. Лозан Митев – директор
на НОА, а проф. Кирил Андонов, помощник – ректор на НСА приветства всички участници от името на академичното ръководство. Приятната изненада на церемонията бяха първокурсничката във факултет „Педагогика“ на НСА - Василия Петрова, с изключителното си изпълнение на химна на Република България и няколкото поколения членове на олимпийски клубове, представили „Ода за спорта“ на Пиер дьо Кубертен.


sa5От името на ръководството на БОК проф. Лозан Митев връчи специални благодарствени плакети за принос в развитието на Националната олимпийска академия и олимпийското движение на всички олимпийски клубове от страната, на Олимпийския клуб „Васил Левски“ в Чикаго, представляван от Теофил Николов и на Олимпийския клуб в Босилеград в лицето на Желко Насев. За двойния си юбилей – 25 години в НОА на БОК и 75 години отдадени на спорта, почетен плакет получи проф. Атанас Георгиев.


Сребърната медалистка във вдигането на тежести от Олимпийските
игри в Лондон 2012 г. Милка Манева, понастоящем преподавател по
физическо възпитание и спорт в родния си Смолян, е специален гост сред участниците във форума. Сред тях са още г-жа Ружка Генова - директор на Спортното училище в Пловдив, нейни колеги от спортните училища в Бургас и София, директорът на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград Иван Николов, преподаватели от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Техническия университет Варна, от Детския младежки център – Димитровград и др.
Специални гости на откриването бяха и участниците от Румъния,
Сърбия, Малта и България в едноседмичното обучение в проект на
НСА по Еразъм+ „ИКТ за организиране на виртуални научни конференции“ по линия на академичното сътрудничество.


Първият ден от работната програма на НОА предложи изключително интересни теми и дискусии, които вдигнаха градуса на емоции сред гости и участници. Презентацията на проф. Лозан Митев постави началото с темата за промените в спорта и двигателната култура в съвременното общество, предизвикващи изменения на социално-културната им мисия. Водещите спортни журналисти Георги Банов - в-к „24 часа“, Николай Кръстев – сп. „Спринт“ и Боряна Тончева – „Съркъл Медия“ разбуниха духовете и предизвикаха оживена дискусия по темата „Съдбата и бъдещето на олимпийското движение и олимпийските игри в променящия  се свят."

sasa2sa3sa4sa5sa6

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC