bg en

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

saС тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.


По традиция домакин на проявата от 9 до 12 юни е Водната учебно-
спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски“ –
партньор на Олимпийския комитет от основаването на НОА преди
39 години.
Събитието бе открито официално от проф. Лозан Митев – директор
на НОА, а проф. Кирил Андонов, помощник – ректор на НСА приветства всички участници от името на академичното ръководство. Приятната изненада на церемонията бяха първокурсничката във факултет „Педагогика“ на НСА - Василия Петрова, с изключителното си изпълнение на химна на Република България и няколкото поколения членове на олимпийски клубове, представили „Ода за спорта“ на Пиер дьо Кубертен.


sa5От името на ръководството на БОК проф. Лозан Митев връчи специални благодарствени плакети за принос в развитието на Националната олимпийска академия и олимпийското движение на всички олимпийски клубове от страната, на Олимпийския клуб „Васил Левски“ в Чикаго, представляван от Теофил Николов и на Олимпийския клуб в Босилеград в лицето на Желко Насев. За двойния си юбилей – 25 години в НОА на БОК и 75 години отдадени на спорта, почетен плакет получи проф. Атанас Георгиев.


Сребърната медалистка във вдигането на тежести от Олимпийските
игри в Лондон 2012 г. Милка Манева, понастоящем преподавател по
физическо възпитание и спорт в родния си Смолян, е специален гост сред участниците във форума. Сред тях са още г-жа Ружка Генова - директор на Спортното училище в Пловдив, нейни колеги от спортните училища в Бургас и София, директорът на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград Иван Николов, преподаватели от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Техническия университет Варна, от Детския младежки център – Димитровград и др.
Специални гости на откриването бяха и участниците от Румъния,
Сърбия, Малта и България в едноседмичното обучение в проект на
НСА по Еразъм+ „ИКТ за организиране на виртуални научни конференции“ по линия на академичното сътрудничество.


Първият ден от работната програма на НОА предложи изключително интересни теми и дискусии, които вдигнаха градуса на емоции сред гости и участници. Презентацията на проф. Лозан Митев постави началото с темата за промените в спорта и двигателната култура в съвременното общество, предизвикващи изменения на социално-културната им мисия. Водещите спортни журналисти Георги Банов - в-к „24 часа“, Николай Кръстев – сп. „Спринт“ и Боряна Тончева – „Съркъл Медия“ разбуниха духовете и предизвикаха оживена дискусия по темата „Съдбата и бъдещето на олимпийското движение и олимпийските игри в променящия  се свят."

sasa2sa3sa4sa5sa6

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC