bg en

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден.

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Eвропейските олимпийски комитети (ЕОС) отбелязват днес едногодишно обратно броене до Европейските игри 2023 г. Третото издание на форума ще се състои в Полша от 21 юни до 2 юли следващото лято. В Игрите Краков-Малополска 2023 ще участват най-добрите състезатели в 18 олимпийски спорта, които ще се борят за олимпийски квалификации и европейски титли.

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта:

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Най-новият олимпийски спорт – брейк танците направиха своя дебют на Олимпийския младежки летен фестивал тази година в Албена. Бъдещите спортни звезди на България се събраха на мултиспортния форум, организиран от БОК за 15 поредна година. Близо 500 млади таланти се състезават в рекордните 10 спорта.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

БОК отчете една от най-силните и паметни години през новия век

OC-2022-2Подкрепено бе предложението на федерациите за финансови буфери за преодоляване последствията от глобални кризи
На днешното редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет отчетоха една от най-силните и паметни години през новия век за българския спорт.

В периода са състояха две олимпийски игри, а на летните в Токио миналото лято страната записа исторически връх.

„След 13-годишна пауза отново светът слуша българския химн, а
сънародниците ни имаха поводи за гордост с прекрасните успехи на 10-те медалистки: Ивет, Стойка, петте златните момичета, Антоанета, Тайбе и Евелина. Благодарим им от сърце – на тях, на треньорите, на щабовете във федерациите - и им желаем нови победи. На зимната OC-2022-1олимпиада в Пекин представянето ни бе според възможностите. Нашият потенциал в белите спортове е ограничен и истинско чудо е, че имаме звезди като Алберт Попов, Радо Янков, Влади Зографски, Владо Илиев, Милена Тодорова и др. Всички те, в неравна конкуренция правят чудеса за да бъдат сред
световния елит, сред представители на държави гиганти в зимните
спортове. Искам да благодаря на всички от моя екип в БОК, на помощните звена, на цялата ни олимпийска общност за силната ангажираност и отдаденост на идеите на олимпизма,“ каза президентът на БОК Стефка Костадинова в приветствието си към присъстващите.

Делегатите на Общото събрание на БОК приеха отчета, който подробно анализира представянето ни в отделните спортове. Гласувани бяха също така счетоводен отчет, одит и доклад на Контролния съвет. Приети бяха Програмата на БОК за 2022 г. и бюджетът на БОК за 2022 г.

Председателят на БОК изтъкна изявената в разговор със Сергей OC-2022Бубка съпричастност със страданията на украинския народ и готовност за помощ от страна на българското олимпийско семейство чрез осигуряване на подготвителни лагери за украински спортисти у нас. На организирания от БОК младежки олимпийски фестивал в Албена това лято са поканени и ще участват деца на украински бежанци. „Много жалко е, че и украинските, и руските, и беларуските спортисти са лишени от възможност за изяви на
големи състезания. Дано всичко това скоро свърши,“ каза още Костадинова.

БОК подкрепи предложението на президентите на федерациите по джудо, хокей на трева и др., държавата да осигури специален финансов буфер за поемане разходите за участие на украински спортисти в организирани у нас първенства и лагери. БОК се ангажира да настоява за подобен буфер и за поемане непредвидени и трудно прогнозируеми разходи по доставяне на екипи и материално-техническо осигуряване за българските спортни
институции следствие на глобални кризи.

Прието бе предложението на проф. Лозан Митев от НСА за активизиране работата на българските спортни федерации в българското училище. Работна среща с участието на БОК, МОН, ММС и НСА би спомогнала за тази високохуманна и практически ценна образователна мисия.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC