bg en

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска титла.

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

Българският олимпийски комитет отличи д-р Стефан Стругаров, един от най-добрите специалисти в спортната медицина у нас.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Спряха Русия и Беларус от европейския олимпийски младежки фестивал

ЕOK-logoИзпълнителният комитет на Европейските олимпийски комитети (EOК) се срещна отново, за да обсъди влошаващата се ситуация и хуманитарната криза след инвазията на Русия в Украйна, миналата седмица.

EOК е солидарен с Украйна и напълно подкрепя изявлението и всички препоръчани действия, издадени от Международния олимпийски комитет (МОК) в понеделник. Ето защо, след консултация с организационния комитет на Вуокати 2022 и всички заинтересовани страни и като отбеляза решенията, взети от участващите международни федерации, EOК взе следното решение:

Спортисти и длъжностни/официални лица от Русия и Беларус няма да участват в предстоящия зимен европейски младежки олимпийски фестивал (EYOF) през 2022 г., който ще се проведе във Вуокати, Финландия, от 20 до 25 март.

EOК признава, че изявлението на МОК е предвидило по изключение разпоредби за организаторите на събития, които трябва да се проведат в много кратък срок. Въпреки това, за да се защити благосъстоянието на такива младите спортисти, както и да се защити целостта на събитието, EOК смята, че руските и белоруските спортисти не трябва да се състезават във Вуокати в каквото и да е качество.

EOК взема това решение с нежелание поради изключително младата възраст на засегнатите спортисти. Въпреки това, както заяви МОК, „това е дилема, която не може да бъде решена“.

EOК продължава на почасова база да следи войната в Украйна и своевременно ще предоставя допълнителни актуализации относно единния подход на европейските национални олимпийски комитети в подкрепа на спортистите и народа на Украйна.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC