bg en

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Топло посрещане зарадва българските медалисти от олимпийския зимен младежки фестивал в Италия. Част от нашата делегация, след които призьорите в сноуборда Андреа Коцинова и Иван Иванов се завърнаха тази вечер и една от първите прегръдки бе на доскорошната българска мегазвезда в бордъркроса Александра Жекова, която вече се отдаде на треньорска дейност.

Трети медал за младите олимпийци

Трети медал за младите олимпийци

Младите български лъвчета спечелиха трети медал на продължаващия в Италия олимпийски зимен европейски фестивал. В отборния бордъркрос Андреа Коцинова и Иван Иванов отвоюваха бронз.

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова, председател на БОК, поздрави медалистите и техните треньори, веднага след награждаването на европейския младежки олимпийски фестивал в Италия.

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

МОК даде препоръки и отне ордена на Путин

MOC-logoИзпълнителният комитет на МОК препоръчва руски и белоруски спортисти и длъжностни лица да не участват в спортни състезания и прояви

Изпълнителният комитет (ИК) на Международния олимпийски комитет (МОК) обсъди отново днес дилемата, пред която е изправено олимпийското движение след нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство и правителството на Беларус чрез подкрепата му в това.

Олимпийското движение е обединено в мисията си да допринася за мира чрез спорта и да обедини света в мирна конкуренция извън всички политически спорове. Олимпийските игри, Паралимпийските игри, Световните първенства и Световните купи и много други спортни събития обединяват спортисти от страни, които са в конфронтация, а понякога дори и във война.

В същото време олимпийското движение е обединено в чувството си за справедливост да не наказва спортистите за решенията на тяхното правителство, ако те не участват активно в тях. Ние сме ангажирани с честни състезания за всички без никаква дискриминация.

Сегашната война в Украйна обаче поставя олимпийското движение пред дилема. Докато спортисти от Русия и Беларус ще могат да продължат да участват в спортни събития, много спортисти от Украйна са възпрепятствани да направят това поради атаката срещу страната им.

Това е дилема, която не може да бъде решена. Ето защо днес ИК на МОК разгледа внимателно ситуацията и с натежало сърце издаде следната резолюция:

1. За да защити целостта на световните спортни състезания и за безопасността на всички участници, ИК на МОК препоръчва на международните спортни федерации и организаторите на спортни събития да не канят или разрешават участието на руски и беларуски спортисти и длъжностни/официални лица в международни състезания.

2. Когато това не е възможно в кратък срок поради организационни или правни причини, ИК на МОК настоятелно призовава международните спортни федерации и организаторите на спортни събития по целия свят да направят всичко по силите си, за да гарантират, че нито един спортист или спортно длъжностно лице от Русия или Беларус не бъде допуснат да участват под името Русия или Беларус. Руските или белоруските граждани, независимо дали са индивидуално или отборно, трябва да се приемат само като неутрални спортисти или неутрални отбори. Не трябва да се показват национални символи, цветове, знамена или химни.

Когато, при много екстремни обстоятелства, дори това не е възможно в кратък срок поради организационни или правни причини, ИК на МОК оставя на съответната организация да намери свой собствен начин за ефективно справяне с описаната по-горе дилема.

В този контекст ИК на МОК разгледа по-специално предстоящите Паралимпийски зимни игри в Пекин 2022 г. и потвърди пълната си подкрепа за Международния паралимпийски комитет (IPC) и игрите.

3. ИК на МОК поддържа спешната си препоръка да не се организира никакви спортни събития в Русия или Беларус, издадена на 25 февруари 2022 г.

4. ИК на МОК, въз основа на изключителните обстоятелства на ситуацията и предвид изключително тежкото нарушение на Олимпийското примирие и други нарушения на Олимпийската харта от руското правителство в миналото, взе ad hoc решение да отнеме Олимпийския орден от всички лица, които понастоящем изпълняват важна функция в правителството на Руската федерация или друга високопоставена длъжност, свързана с правителството, включително следните:

а. Г-н Владимир Путин, президент на Руската федерация (Златен, 2001 г.)

б. Г-н Дмитрий Чернишенко, заместник министър-председател на Руската федерация (Златен, 2014 г.)

в. Г-н Дмитрий Козак, заместник-началник на кабинета на президентския изпълнителен офис (Златен, 2014 г.)

5. ИК на МОК приветства и оценява многото призиви за мир от спортисти, спортни деятели и членове на световната олимпийска общност. МОК се възхищава и подкрепя по-специално призивите за мир от руските спортисти.

6. ИК на МОК потвърждава пълната си солидарност с украинската олимпийска общност. Те са в нашите сърца и мисли. ИК на МОК се ангажира да продължи и засили усилията си за хуманитарна помощ. Ето защо ИК на МОК днес създаде фонд за солидарност. В този контекст МОК изразява своята благодарност към Националните олимпийски комитети (НОК) и международните спортни федерации, които вече подкрепят украинските спортисти и техните семейства.

ИК на МОК, подпомаган от работната група на МОК, продължава да следи отблизо ситуацията. Той може да адаптира своите препоръки и мерки според бъдещото развитие.

Днешното изявление на МОК се основава на изявленията на МОК, направени на 24 февруари 2022 г. и 25 февруари 2022 г.

МОК потвърждава призива на президента на МОК: „Дайте шанс на мира“.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC