bg en

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Топло посрещане зарадва българските медалисти от олимпийския зимен младежки фестивал в Италия. Част от нашата делегация, след които призьорите в сноуборда Андреа Коцинова и Иван Иванов се завърнаха тази вечер и една от първите прегръдки бе на доскорошната българска мегазвезда в бордъркроса Александра Жекова, която вече се отдаде на треньорска дейност.

Трети медал за младите олимпийци

Трети медал за младите олимпийци

Младите български лъвчета спечелиха трети медал на продължаващия в Италия олимпийски зимен европейски фестивал. В отборния бордъркрос Андреа Коцинова и Иван Иванов отвоюваха бронз.

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова, председател на БОК, поздрави медалистите и техните треньори, веднага след награждаването на европейския младежки олимпийски фестивал в Италия.

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Скиорите на Чамкория с най-много медали на младежкия фест в Осогово

os1При бордистите най-титулувани са състезателите на Бороборд, Блейд, БордРайдър и Амерспорт

Скиорите на Чамкория спечелиха най-много отличия в първия ден от десетия юбилеен олимпийски младежки зимен фестивал в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото

 „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Както винаги домакините от ски и борд зона „Осогово“ с ръководител Явор Спиридонов предоставиха отлични условия за бъдещите спортни звезди на България. Многото сняг и тихото слънчево време също допринесоха за
доброто настроение по време на празника.

Първи на старт застанаха алпийците. Надпреварите бяха за 14 и 16-годишни. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта
os9„Людмил Янков“ най-много отличия спечелиха представителите на клуб
Чамкория, завоювали един златен, 3 сребърни и един бронзов медала. С
титли още си тръгнаха още състезателите на Мотен, Витоша ски и Боровец, а най-бърз по трасето беше Аспарух Соколов с 28:66 секунди. По решение на треньорите за класиране се отчиташе само по-доброто време от двата манша.

Веднага след това се състоя тържественото откриване, на което
приветствия към състезатели, треньори и гости отправиха кметът на
Кюстендил Петър Паунов и от председателят на Асоциация „Спорт в
свободното време“ Анатоли Илиев, който поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Двамата отличиха най-добрите, а за цялостната си подкрепа към младежкия олимпийски зимен фестивал през годините, със специални плакети на БОК бяха отличени Петър Паунов и Явор Спиридинов.

Шампионите в сноуборда бяха излъчени по подреденото трасе във Фънзоната, където стартираха 11, 13 и 15-годишни младежи. Отново подготовката на бордовете и спусканията бяха под вещото ръководство на Виктор Жеков, баща и треньор на световната звезда в бордъркроса os3Александра Жекова.

Най-много отличия спечелиха представителите на Бороборд (2 златни 1 сребърен и 1 бронзов медала), Блейд (2 златни  и 2 бронзови), БордРайдър (1златен, 2 сребърни и 2 бронзови) и Амерспорт (1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала). За най-добрите бяха предвидени много награди и призове.

В края на деня щафетата на олимпийския зимен младежки фестивал бе
предадена на Чепеларе, където следващия уикенд форумът продължава с надпреварите по биатлон и ски-бягане на 5 и 6 март по Роженските поляни.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала за втора os6поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната. През тази зима всички български ски-зони, включително Осогово и Пампорово-Чепеларе са с много сняг, метеопрогнозите също са благоприятни за стартовете в края следващата седмица.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече десета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно
изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в
националните отбори, стартирали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях участваха на завършилите в неделя зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорьорите може да видите ТУК

os1os2os3os4os5os6os7os8os9os10os11os13

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC