bg en

Стартира продажбата на билети за игрите Париж 2024

Стартира продажбата на билети за игрите Париж 2024

От днес вече е отворена централизираната платформа за продажба на билети за олимпийските игри Париж 2024.

Президентът награди изявени наши спортисти

Президентът награди изявени наши спортисти

Президентът Румен Радев награди изявени наши спортисти на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Костадинова към БФ Волейбол: Българите ви възприеха и дариха със званието „Отборът на народа“

Костадинова към БФ Волейбол: Българите ви възприеха и дариха със званието „Отборът на народа“

Българският олимпийски комитет отличи БФ волейбол по случай 100-годишния юбилей на този спорт у нас. Специалният плакет бе връчен от председателя на БОК Стефка Костадинова на президента на БФВ Любомир Ганев на тържествената церемония, с която бе отбелязана годишнината.

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Скиорите на Чамкория с най-много медали на младежкия фест в Осогово

os1При бордистите най-титулувани са състезателите на Бороборд, Блейд, БордРайдър и Амерспорт

Скиорите на Чамкория спечелиха най-много отличия в първия ден от десетия юбилеен олимпийски младежки зимен фестивал в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото

 „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. Както винаги домакините от ски и борд зона „Осогово“ с ръководител Явор Спиридонов предоставиха отлични условия за бъдещите спортни звезди на България. Многото сняг и тихото слънчево време също допринесоха за
доброто настроение по време на празника.

Първи на старт застанаха алпийците. Надпреварите бяха за 14 и 16-годишни. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта
os9„Людмил Янков“ най-много отличия спечелиха представителите на клуб
Чамкория, завоювали един златен, 3 сребърни и един бронзов медала. С
титли още си тръгнаха още състезателите на Мотен, Витоша ски и Боровец, а най-бърз по трасето беше Аспарух Соколов с 28:66 секунди. По решение на треньорите за класиране се отчиташе само по-доброто време от двата манша.

Веднага след това се състоя тържественото откриване, на което
приветствия към състезатели, треньори и гости отправиха кметът на
Кюстендил Петър Паунов и от председателят на Асоциация „Спорт в
свободното време“ Анатоли Илиев, който поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Двамата отличиха най-добрите, а за цялостната си подкрепа към младежкия олимпийски зимен фестивал през годините, със специални плакети на БОК бяха отличени Петър Паунов и Явор Спиридинов.

Шампионите в сноуборда бяха излъчени по подреденото трасе във Фънзоната, където стартираха 11, 13 и 15-годишни младежи. Отново подготовката на бордовете и спусканията бяха под вещото ръководство на Виктор Жеков, баща и треньор на световната звезда в бордъркроса os3Александра Жекова.

Най-много отличия спечелиха представителите на Бороборд (2 златни 1 сребърен и 1 бронзов медала), Блейд (2 златни  и 2 бронзови), БордРайдър (1златен, 2 сребърни и 2 бронзови) и Амерспорт (1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала). За най-добрите бяха предвидени много награди и призове.

В края на деня щафетата на олимпийския зимен младежки фестивал бе
предадена на Чепеларе, където следващия уикенд форумът продължава с надпреварите по биатлон и ски-бягане на 5 и 6 март по Роженските поляни.

Със състезанията в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала за втора os6поредна година се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни зимни спортни центрове в страната. През тази зима всички български ски-зони, включително Осогово и Пампорово-Чепеларе са с много сняг, метеопрогнозите също са благоприятни за стартовете в края следващата седмица.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече десета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно
изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в
националните отбори, стартирали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях участваха на завършилите в неделя зимни олимпийски игри в Пекин. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорьорите може да видите ТУК

os1os2os3os4os5os6os7os8os9os10os11os13

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC