bg en

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска титла.

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

Българският олимпийски комитет отличи д-р Стефан Стругаров, един от най-добрите специалисти в спортната медицина у нас.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

МОК призова за отмяна на спортни събития в Русия и Беларус

MOC-logoИзпълнителният комитет (ИК) на Международния олимпийски комитет (МОК) повтори днес категоричното осъждане от страна на МОК на нарушаването на олимпийското примирие от руското правителство и правителството на Беларус чрез подкрепата му в това.Съответната резолюция на ООН беше приета от Общото събрание на ООН на 2 декември 2021 г. с консенсус на всички 193 държави-членки на ООН. Олимпийското примирие започва седем дни преди началото на Олимпийските игри, на 4 февруари 2022 г., и приключва седем дни след закриването на Параолимпийските игри.

ИК на МОК призовава всички международни спортни федерации да преместят или отменят своите спортни събития, които в момента са планирани в Русия или Беларус. Те трябва да вземат предвид нарушаването на олимпийското примирие от руското и белоруското правителство и да дадат абсолютен приоритет на безопасността и сигурността на спортистите. Самият МОК няма планирани събития в Русия или Беларус.

В допълнение, ИК на МОК настоява да не се показва руски или белоруски национален флаг и да не се изпълнява руски или белоруски химн на международни спортни събития, които все още не са част от съответните санкции на Световната антидопингова агенция (WADA) за Русия.

В същото време ИК на МОК изразява пълната си подкрепа към Международния паралимпийски комитет (IPC) за предстоящите Паралимпийски зимни игри в Пекин 2022 г.

ИК на МОК изразява дълбоката си загриженост за безопасността на членовете на олимпийската общност в Украйна и застава в пълна солидарност. В него се отбелязва, че специалната работна група на МОК е в контакт с олимпийската общност в страната, за да координира хуманитарната помощ, когато е възможно.

ИК на МОК изисква от работната група да продължи да следи отблизо ситуацията и да държи ИК на МОК информиран, също и по отношение на потенциални изменения на днешната резолюция.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC