bg en

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

Знаменити спортисти почетоха Норайр Нурикян по случай 50-годишнината от първото му олимпийско злато

На днешния ден преди точно половин век в Мюнхен се случва историческо за български спорт събитие. На 29 август 1972 г. по време на олимпийските игри в баварската столица родните щанги печелят първата си олимпийска титла.

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

БОК отличи „олимпийския лекар“ д-р Стефан Стругаров

Българският олимпийски комитет отличи д-р Стефан Стругаров, един от най-добрите специалисти в спортната медицина у нас.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Боян Радев - един знаменит българин на 80

Boyan-Radev-Stefka-KostadinovaБоян Радев – един от най-великите българи и първият ни двукратен олимпийски шампион, навършва днес 80 години. Юбилеят на знаменития спортист е повод да си припомним феноменалната му спортна кариера.

Двукратен олимпийски шампион от игрите в Токио 1964 и Мексико 1968, златен медалист от световното първенство в Толедо 1966, световен вицешампион от Толедо 1962 и Ню Делхи 1967, и европейски вицешампион от Вестерос 1968… Победите и титлите на големия българин са безброй. Нещо невиждано се случва, когато печели първото си олимпийско злато в Токио.

Веднага след края на награждаването и българския химн Боян е грабнат от втория и третия на стълбичката и понесен на ръце. Шведът Свенсон и германецът Кил го вдигат на раменете си и така триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. Зрителите са в транс, подобно невиждано досега нещо противоречи на олимпийския протокол при церемониите по награждаването, но никой не спира тази спонтанна демонстрация на спортсменство и почит към шампиона.

През 2009 г. Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по борба „Златна огърлица“,  приет е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

"Думите "икона" и "велик" са много слаби за личност като Боян Радев - казва председателят на БОК и олимпийски шампион в скока на височина Стефка Костадинова. - Неслучайно той е първият, удостоен с отличието "Пиер дьо Кубертен" на МОК. Реално Боян е част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, който непрекъснато ни дава светлина, сила и дух."

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC