bg en

Стефка Костадинова награди националните призьори за деца и младежи в риск

Стефка Костадинова награди националните призьори за деца и младежи в риск

Стефка Костадинова бе сред официалните лица, наградили призьорите от държавното първенство за деца и младежи в риск.

16 наши спортисти тръгват за зимния олимпийски фест във Финландия

16 наши спортисти тръгват за зимния олимпийски фест във Финландия

16 наши спортисти в 6 дисциплини - ски-алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, фигурно пързаляне и шорттрек ще стартират на зимния младежки олимпийски фестивал във Вуокати, Финландия (20-25 март).

С 15 медала младите таланти на Сапарева баня са № 1 в олимпийския фестивал на БОК

С 15 медала младите таланти на Сапарева баня са № 1 в олимпийския фестивал на БОК

Младите талантливи спортисти от Сапарева баня са номер 1 по спечелени медали в олимпийския зимен фестивал на БОК. Десетото юбилейно издание завърши днес със ски-бяганията в местността Язовира на ски-зона Пампорово-Чепеларе.

 Троян и Сапарева баня с най-много медали в биатлона на олимпийския фест в Чепеларе

Троян и Сапарева баня с най-много медали в биатлона на олимпийския фест в Чепеларе

Гъстата мъгла, студеното време и силният вятър не попречиха на ентусиазва на бъдещите спортни звезди на България в биатлона. Със стартовете в местността Язовира на Пампорово днес продължи десетия юбилеен олимпийски младежки зимен фестивал Чепеларе 2022.

В Чепеларе си дават среща бъдещите звезди в зимните ни спортове

В Чепеларе си дават среща бъдещите звезди в зимните ни спортове

Десетият олимпийски зимен младежки фестивал завършва през този уикенд уикенд със състезанията по биатлон и ски-бягане. Юбилейното издание на форума отново се организира от Българския олимпийски комитет и за втора поредна година обхваща стартове в две планини - Осогово и Родопите.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Боян Радев - един знаменит българин на 80

Boyan-Radev-Stefka-KostadinovaБоян Радев – един от най-великите българи и първият ни двукратен олимпийски шампион, навършва днес 80 години. Юбилеят на знаменития спортист е повод да си припомним феноменалната му спортна кариера.

Двукратен олимпийски шампион от игрите в Токио 1964 и Мексико 1968, златен медалист от световното първенство в Толедо 1966, световен вицешампион от Толедо 1962 и Ню Делхи 1967, и европейски вицешампион от Вестерос 1968… Победите и титлите на големия българин са безброй. Нещо невиждано се случва, когато печели първото си олимпийско злато в Токио.

Веднага след края на награждаването и българския химн Боян е грабнат от втория и третия на стълбичката и понесен на ръце. Шведът Свенсон и германецът Кил го вдигат на раменете си и така триумфално обикалят цялата зала под възторжените възгласи на публиката. Зрителите са в транс, подобно невиждано досега нещо противоречи на олимпийския протокол при церемониите по награждаването, но никой не спира тази спонтанна демонстрация на спортсменство и почит към шампиона.

През 2009 г. Боян Радев получава най-високото отличие на Международната федерация по борба „Златна огърлица“,  приет е и в Залата на славата на най-древния спорт в Оклахома (САЩ).

"Думите "икона" и "велик" са много слаби за личност като Боян Радев - казва председателят на БОК и олимпийски шампион в скока на височина Стефка Костадинова. - Неслучайно той е първият, удостоен с отличието "Пиер дьо Кубертен" на МОК. Реално Боян е част от историческото наследство на България. Човек, който е пример за младите, който непрекъснато ни дава светлина, сила и дух."

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC