bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Костадинова след игрите: Важното е да се направят точните анализи

STEFKA S ELENA ISINBAEVA-1Председателят на БОК Стефка Костадинова даде интервю за българските медии в Пекин. Ето какво сподели световната рекорьдорка след края на зимните игри.

- Г-жо Костадинова, в Пекин завършват едни от най-странните и нестандартни олимпийски игри в историята. Вие бяхте част от тях, как усетихте олимпийската атмосфера по време на вашето посещение?

- Първо да изтъкна, че домакините се бяха постарали да осигурят перфектна организация в доста трудна обстановка. Една от най-мощните държави на света за втори път приема игрите, а Пекин стана първият град домакинствал и на лятна, и на зимна олимпиада. Опитът на местните хора от Пекин2008 явно е помогнал при организирането на сегашната олимпиада, осен това част нещата все повече се дигитализират и улесняват от технологиите, включително езиковите бариери. Мнозина нарекоха игрите „Зелената олимпиада“, като най-щадящата досега природата. Наред със състезанията и емоциите покрай тях, зимните спортове откриха нови хоризонти, милиарди по цял свят се запознаха с възможностите на нови снежни региони в тази част на планетата. Чрез олимпиадата Китай стимулира изключително амбициозна социална програма да привлече над 300 милиона души към белите спортове, а това кореспондира с принципите и духа на олимпийските игри.

- Наистина ли противоепидемичните мерки бяха толкова ангажиращи и определящи ежедневието на всички по време на олимпиадата?

STEFKA KOSTADINOVA AND TOMAS BACH- Да, здравните мерки, бяха много стриктни, но това бе единственият възможен начин да се състоят олимпийските игри. Домакините вече имаха примера на Япония с олимпиадата в Токио, а продължаващата пандемия наложи подобни стриктни ограничения. Всички свързани с олимпиадата бяха изолирани в „балон“, което донякъде отне чара на състезанията, но осигури възможността те да се състоят. Освен това, за разлика от Токио миналото лято, сега по трибуните имаше зрители, макар и само от Китай. Защото спортът без зрители е съвсем различен и някак ощетен. Наистина не е приятно всеки ден да те тестват за вируса, да ходиш непрекъснато с маска, особено в снежна обстановка, да се храниш и тренираш изолирано, да спазваш драконовски изисквания и да си нонстоп сред медицински служители. Здравните мерки промениха визията на игрите, присъствието на спортистите бе редуцирано и съкратено, церемониите променени, а регламентите съобразени. Най-важното обаче е на лице - младежите от цял свята се събраха за своята поредна олимпийска среща. Макар и в необичайна обстановка те излъчиха най-добрите сред най-добрите. С което, в един много труден и деликатен за човечеството момент, МОК и националните олимпийски комитет изпълниха своята мисия, възложена им преди близо 130 години от създателите на модерните олимпиади.

- Как оценявате българското представяне на олимпиадата в Пекин?

- Първо искам да поздравя отново Алберт Попов – най-добре представилият се българин на тази олимпиада. Невероятен талант, уникално добър скиор, добавил вече много класа. С 9-ото си място на олимпийския слалом той доказа, че е световна звезда в един от най-популярните и следени спортове. Виждаме каква увереност вече има Алберт, израстването е забележително, аз се възхищавам на неговото постоянство в резултатите. На 24 години бъдещето и успехите са пред него. Радослав Янков също записа престижно представяне, особено след операцията, която обърка подготовката му. Заедно с Владимир Зографски те вече над 10 години са неизменно сред световния елит съответно в сноуборда и в ски-скока. Генерално погледнато, след последния наш медал на Раданова в Торино 2006, на четвърта поредна олимпиада завършваме с най-добро класиране в Топ 10, но извън отличията. Близо сме, но не и на подиума. Знам, колко е трудно в зимните спортове да се състезаваме с държави – гиганти в белите дисциплини, притежаващи много повече бази, ресурс и средства. За това трябва да благодарим на тези наши момчета, които в неравни условия на подготовка са равни с най-добрите. Благодарност и за треньорите, хората от щабовете и за ръководството на ски-федерацията, която е пример не само за израстване на състезателите, но и за въвеждане на спортния маркетинг у нас. Може би е имало по-големи очакванията в биатлона, но съм убедена, че България ще си върне позициите, тъй като покрай опитния Владимир Илиев, Милена Тодорова и младият Благой Тодев загатнаха за голям потенциал. За всички наши олимпийци, дори класирането за игрите през трудното сито на квалификациите, е един значим успех. Четирима от тях – почти една трета – бяха дебютанти, под и около 20-годишна възраст. Нека не бъдем прекалено критични, знам, че след емоционалния взрив в Токио, със сигурност сега очакванията са били немалки. Важното е веднага да се направят точните анализи, бързо да се установи къде и какво можем да подобрим с основна цел медали за следващите игри в Милано-Кортина 2026.

 - Вярвате ли, че за четири години България може да подготви медалист за следващата олимпиада?

- Защо не. Аз съм непоправим оптимист. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Преди това мнозина бяха зачеркнали българския спорт. Радо Янков обяви, че остава за още 4 години, вече с много опит и преодолял болката в кръста. Влади Зографски също ще може да разкрие още потенциал. А Алберт и Камен ще бъдат все по-бързи и класни, при тях израстването е с дни, а са едва на 24 години. Дебютантите тийнейджъри днес, след 4 години ще са много по-класни и вече с опита от докосването да игрите. Убедена съм, че в биатлона ще променят нещата, там притежават много резерви и ресурс, специалисти изградили през годините водещи школи, федерацията има големи амбиции и там със сигурност няма да оставят нещата така.

- Сега непрекъснато се говори за държавна политика в спорта. Смятате ли, че това ще спомогне да имаме повече успехи и в зимните спортове?

- Нека сме наясно – ние сме малка държава, с неголям потенциал в спорта, но със силен дух и велики шампиони. Обаче само с ентусиазъм, себераздаване и амбиция не винаги се получава. На това отдавам тези пикове и спадове в представянето ни на олимпийски игри. За да има повече като Дафовска, Раданова, Никулчина, Лебанов, Попангелов и другите, за да са успехите ни трайни и стабилни – следва да се инвестира много повече в спортната инфраструктура и в човешкия капитал. Сега имаме присъствие в световния елит без да имаме условия за подготовка – а това не е нормално, това е извън логиката. Нужна е по-мощна държавна подкрепа в спорта и по-специално в клубовете, повече средства за треньорите по места, откъдето започва всичко. Важно е също ски-курортите Боровец, Банско, Пампорово и повече общини да се ангажират и приобщят към олимпийската ни мисия. Много ще помогне отварянето на Витоша за децата и спорта – крайно време е да се прекрати тази безпътица с богатството на София. Необходими са повече програми с младите в зимни спортове – подобни на „Научи се да караш ски”, повече домакинства на световни и европейски купи и първенства, това е безценен опит, докосване до най-доброто в света за състезатели, организатори и зрители. Много важно е да използваме силния и естествен интерес на децата към зимните спортове, което има - освен чисто спортен, и много силен социален ефект.

- Игрите в Пекин бяха съпътствани от много геополитика, спорове и драми, които сякаш на моменти изместваха спортните събития на заден план…

- Олимпиадите са много примамливи за всеки, който търси глобална слава и иска чрез тях да постига целта си. Днес сякаш нещата зад кулисите се коментират и отразяват повече от ставащото по пистите, и терените. Апетитите са огромни, но аз споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи. Игрите в Пекин бяха първото глобално събитие, което се състоя по план след избухването на пандемията. Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно олимпиадите със своите светли идеали и принципи носят увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет. Пекин2022 показа това.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC