bg en

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

БОК награди младите лъвчета за медалите от олимпийския фестивал в Италия

Българският олимпийски комитет награди медалистите от зимния Европейски младежки олимпийски фестивал в Италия. На церемонията в гранд хотел София присъства и ръководството на  Българска федерация по ски. В залата бяха още треньорите на медалистите, техни роднини и съотборници, журналисти.

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Сани Жекова посрещна своите наследници от феста в Италия

Топло посрещане зарадва българските медалисти от олимпийския зимен младежки фестивал в Италия. Част от нашата делегация, след които призьорите в сноуборда Андреа Коцинова и Иван Иванов се завърнаха тази вечер и една от първите прегръдки бе на доскорошната българска мегазвезда в бордъркроса Александра Жекова, която вече се отдаде на треньорска дейност.

Трети медал за младите олимпийци

Трети медал за младите олимпийци

Младите български лъвчета спечелиха трети медал на продължаващия в Италия олимпийски зимен европейски фестивал. В отборния бордъркрос Андреа Коцинова и Иван Иванов отвоюваха бронз.

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова поздрави медалистите от игрите в Италия

Стефка Костадинова, председател на БОК, поздрави медалистите и техните треньори, веднага след награждаването на европейския младежки олимпийски фестивал в Италия.

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Второ сребро за България на олимпийския фестивал в Италия

Втори сребърен медал спечелиха младите български лъвчета в зимните спортове на олимпийския европейски фестивал в Италия. Този път Тервел Замфиров и Андреа Коцинова грабнаха среброто в отборната микс надпревара на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Олимпийският огън лумна от ... снежинка

otkr019С изящна церемония бяха открити зимните олимпийски игри в Пекин. А огънят пламна от... снежинка.

Режисьор на церемонията е Чжан Имоу, един от най-големите съвременни китайски кинорежисьори.

Шоуто започва с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун и идването на пролетта. В китайските вярвания се счита, че именно екстремният студ поражда новия живот.

След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Дете изпълни с томпет местната битова песен “Моята родина и аз”, която символизира силната връзка между китайския народ и родината и за която домакините казват, че е като връзката между океана и неговите вълни. Военни издигнаха otkr020знамето на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

Изведнъж от небето “потече” огромна река, символизираща реката Хуанхъ, в превод “Жълта река”. Тя е втората по дължина река в Китай, но е наричана “реката майка на Китай” и “люлка на китайската цивилизация”, тъй като в началото на китайската история точно тук се намират най-гъсто населените и процъфтяващи земи.

При допира си в земята реката се превърна в огромен леден къс, чез който бяха представени градовете-домакини на всички зимни олимпийски игри в историята.

След това дойде ред и парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

Знамето на България развяха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова.

otkr013На най-големия форум в белите спортове по първоначални данни трявашe да участват общо 2871 състезатели (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, но пандемията от КОВИД-19 непрекъснато намалява броя им.

Така от българския отбор отпадна ски бегачът Симеон Деянов.

Игрите в Пекин ще продължат до 20 февруари.

olimp1

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC