bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

LA2028Списъкът на спортовете, които ще бъдат включени в Първоначалната спортна програма за Олимпийските игри Лос Анджелис 2028 / LA28 /, беше обсъден от Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), заедно с процеса, който ще бъде приет за преглед и финализиране на олимпийските дисциплини.

  1. Двадесет и осем спорта, включително скейтборд, спортно катерене и сърф, ще бъдат предложени за включване в първоначалната спортна програма LA28 на сесията на МОК през февруари 2022 г. 28-те спорта, които се ръководят от съответните международни федерации са: лека атлетика, гребане, бадминтон,баскетбол, кану-каяк, колоездене, конен спорт, фехтовка, футбол, голф, гимнастика, хандбал, джудо, борба, плувни спортове, ръгби, таекуондо, тенис, тенис на маса, спортна стрелба, стрелба с лък, триатлон, ветроходство, волейбол, сърфинг, скейтборд, спортно катерене, хокей на трева

  2. Пътна карта за бокс, вдигане на тежести и модерен петобой, да бъдат потенциално включени в първоначалната спортна програма LA28 на сесията на МОК през 2023 г.

  3. Възможността LA28 да предложи допълнителни спортове през 2023 г.

  4. Процес за финализиране на дисциплините във всеки спорт, за да се осигури ранна информация на спортистите, националните олимпийски комитети (НОК), Международните спортни федерации (МФ) и Организационния комитет на Олимпийските игри.

ИБ на МОК подкрепи всички препоръки, направени от Комисията по олимпийската програма, която разгледа специфичните за спорта въпроси, както и въздействието върху общата цена и сложността на игрите.

LA28 Първоначална спортна програма

Въз основа на успеха от Токио 2020, най-ангажираните олимпийски игри досега, и с одобрението на организационния комитет на LA28, ИБ реши да включи скейтборд, спортно катерене и сърф в списъка с 28-те спорта, които ще бъдат представени за одобрение на предстоящата Сесия на МОК.

Предложеното включване на тези спортове, насочени към младежта, които направиха своя олимпийски дебют в Токио 2020 г., се основава на техния значителен принос за цялостния успех на тези игри, техния ангажимент към иновациите и партньорството, изразено от Организационния комитет на LA28, признавайки традиционната популярност на всеки от тези спортове в Калифорния. Той също така се основава на тяхната привлекателност към по-младите поколения и приемствеността, предоставена на спортисти, НОК и МФ след включването им в спортните програми Токио 2020 и Париж 2024.

МОК и Организационният комитет на LA28 подновиха съвместния си ангажимент да дадат приоритет на намаляването на разходите и комплексността на домакинството на игрите, включително преглед на дисциплините на всеки спорт, който ще бъде финализиран преди сесията на МОК през 2023 г., в консултация с LA28 и МФ.

Футбол

По отношение на футбола МОК ще продължи да следи развитието на календара на международните мачове.

Бокс, вдигане на тежести и модерен петобой

Боксът, вдигането на тежести и модерният петобой може потенциално да бъдат включени в първоначалната спортна програма LA28 от сесията на МОК през 2023 г., ако дотогава съответните МФ са демонстрирали задоволително пред ИБ на МОК, че са адресирали следните области:

• AIBA /бокс/ трябва да докаже, че успешно се е справила с текущите опасения около своето управление, финансовата прозрачност и устойчивост и почтеността на своите съдий и съдийски процеси.

• IWF /вдигане тежести/ и бъдещото ръководство трябва да демонстрират прехода си към съответствие и ефективна промяна на културата. Освен това те трябва успешно да се справят с историческите случаи на допинг в спорта и да осигурят целостта, стабилността и пълната независимост на неговата антидопингова програма.

• UIPM /модерен петобой/ трябва да финализира своето предложение за замяна на конния спорт и цялостния формат на състезанието и да демонстрира значително намаляване на разходите и сложността и подобрение в областите на безопасност, достъпност, универсалност и привлекателност за младите хора и широката общественост.

Тази пътна карта ще осигури на AIBA, IWF и UIPM допълнителното време, необходимо за ефективно прилагане на критичните реформи, обявени от съответните МФ, и ще позволи по-нататъшно разглеждане от ИБ на МОК.

Нов график за преглед на дисциплините: положително въздействие върху олимпийското движение

ИБ на МОК одобри препоръката на комисията за олимпийската програма за разглеждане на нова междинна стъпка през 2023 г., фокусирана върху определянето на дисциплините за всеки спорт между одобрението на Първоначалната спортна програма през февруари 2022 г. и финализирането на изпитанията и квотите за спортистите през декември 2024 г. след Олимпийските игри Париж 2024 г.

Тази нова времева линия ще предложи различни предимства:

• Осигуряване на ранна информираност за специфичните дисциплини за спортисти и техните съответни НОК и МФ, улеснявайки тяхното планиране с пет години вместо три години и половина предизвестие

• Осигуряване на ранна яснота за Организационния комитет относно пълния генерален план

• Прегледът на дисциплините за съществуващите олимпийски дисциплини, плюс всяка потенциална нова дисциплина, която ще бъде предложена от олимпийските МФ, ще се проведе едновременно с оценката на потенциални нови спортове, предложени от Организационния комитет, позволявайки синергии и оптимизации на спортните обекти.

Създаден е и набор от шест области за преглед на дисциплините, в съответствие с препоръките на Олимпийски дневен ред 2020+5:

1. цена и комплексност;

2. популярност и интерес на приемащата страна;

3. уникалност, универсалност, равенство между половете и актуалност за младите хора;

4. най-добрите спортисти и безопасността на спортистите;

5. почтеност и справедливост;

6. устойчивост на околната среда

Всяка област ще бъде съставена от редица подробни критерии за оценка, които ще бъдат определени след консултация с LA28 и МФ, а след това ще бъдат финализирани и съобщени през март/април 2022 г. след одобрение от ИБ на МОК.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC