bg en

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Олимпийската шампионка Сийка Келбечева отпразнува юбилей

sijkaСийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил олимпийска титла в гребането на игрите в Монреал 1976, празнува днес 70-годишен юбилей.

Заедно със Стоянка Груйчева те триумфират в Канада в надпреварата на двойка без рулеви и поднасят сензацията, като изпреварват сочените за абсолютни фаворити лодки на ГДР и ФРГ. Четири години по-късно двете печелят бронз на олимпиадата в Москва. Като екип имат още едно четвърто място на световното първенство в Нотингам през 1975 г. И още - Келбечева и Груйчева са част от онзи незабравим юлски ден на гребния канал в Монреал, когато само в рамките на два часа България се сдобива с три отличия и 9 олимпийски медалистки!

sijka1Българският олимпийски комитет честити юбилея на Сийка Келбечева като й желае много здраве, сила и успехи.

 

* * *

(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

 

Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева

Олимпийско злато пред погледа на аплодиращата българското знаме английската кралица

„…Първоначално Сийка гребе в осморка, а Стоянка в четворка, но това скоро се променя. Треньорът на българския отбор Николай Здравков през 1974-а събира двете в една лодка. Първо са двойка скул, но по-късно се установяват в разпашното гребане. При този стил се гребе само от едната страна на лодката - Сийка отдясно, а Стоянка отляво. Те бързо се сработват и стават неразделен тандем. Още през sijka2следващото лято на световното Нотингам 1975 българките показват класа – класират се четвърти, оставайки на стотни от бронза.

Ски-бегач ги води към олимпийския връх

Този първи успех още повече ги мотивира да продължат заедно. Тогава за техен личен треньор назначават руснака Виктор Дорофеев. Двете го посрещат с големи резерви, защото смятат, че е спуснат по партийна линия и най-вече защото никога не се е занимавал с гребане. Бившият ски бегач обаче се оказва печеливша карта. Наред с физическата подготовка, той набляга на техниката и на детайлите в тренировките. Постепенно ледовете се стопяват, вследствие на отличните резултати в подготовката. Олимпиадата наближава и двете амбициозни спортистки категорично се убеждават – Дорофеев може да им помогне в преследването на медал от игрите.

В Монреал 1976 погледите към новата дисциплина - женско гребане са насочени най-вече към представителките на ГДР и ФРГ, които доминират на последните световни първенства. Сред фаворитите са и румънките. В сериите най-бързи са западногерманките, Келбечева и Груйчева остават втори, а тогава само победителите продължават напред. В репашажа обаче българките изпреварват ГДР и това се отчита като голяма изненада.

Във финала лодката на ФРГ е фаворит. Немският тандем обаче два пъти преплита гребла в шамандурите на индикиращите линии и това не само го изнервя, но и забавя. Българките са в голямата игра и здраво държат греблата. „Преди последните стотина метра усетих как някаква огромна тежест затиска раменете ми – разкрива Келбечева. - Беше ми много трудно, но точно тогава чух гласа на Таня и сякаш някаква ръка махна тежестта от мен. Последните метри бяха изтощителни. Финиширахме и погледнах таблото. Шампиони! Не можехме да повярваме. От умора едва излязохме от лодката. Още помня, как по време на българския химн всички бяха на крака, а сред публиката видяхме английската кралица. И тя с респект аплодираше нас и развятото най-високо родно знаме.“

Денят 24 юли 1976 г. е исторически за българското гребане. В рамките на два часа първо четворката ни с рулеви грабва сребро, после тандемът Здравка Йорданова - Светла Оцетова печели злато на скул и накрая като черешка на тортата триумфират Келбечева и Груйчева. Три отличия и 9 медалистки за два часа! Това са първите олимпийски медали за страната в този спорт.

Година по-късно Келбечева и Груйчева са ощетени в преследването на световна титла. На първенството Амстердам 1977 двете са в отлична форма, но ги дисквалифицират за два фаулстарта. „Сигурна съм, че вторият фаул бе на румънките – твърди Груйчева. - Но така е в гребането – големите сили определено се плашеха от нас, защото бяхме почти сигурни победителки. Така впрочем ощетиха и Руми Нейкова в Сидни…“

* * *

Пълния разказ за забележителната кариера на Сийка Келбечева и цялата статистика на нейните успехи ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC