bg en

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди българската олимпийска делегация за Пекин, 16 спортисти ще ни представят в китайската столицаМилена Тодорова и Радослав Янков ще носят знамето на откриването

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книгата за игрите, която представлява ръководство за провеждане на успешни и безопасни зимни олимпийски игри Пекин 2022.

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Чрез онлайн брифинг тази сутрин Оргкомитетът на олимпийските игри в Пекин, посолството на Китай в София и Българският олимпийски кометет запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за предстоящия през февруари 2022 г. глобален спортен форум.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

На церемония в гранд-хотел „София“ Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Списъкът на спортовете, които ще бъдат включени в Първоначалната спортна програма за Олимпийските игри Лос Анджелис 2028 / LA28 /, беше обсъден от Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), заедно с процеса, който ще бъде приет за преглед и финализиране на олимпийските дисциплини.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

stefka-kitai-aСтефка Костадинова прие днес посланика на КНР у нас Дун Сяодзюн, очакваме участие на около 20 наши състезатели в осем зимни спорта

Председателят на БОК  Стефка Костадинова прие днес в олимпийската ни централа посланика на Китайската народна Република, Н. Пр. Дун Сяодзюн. На срещата бе обсъдена в подробности подготовката за провеждането на Олимпийските зимни игри Пекин 2022, които ще бъдат открити на 4 февруари догодина. С това столицата на КНР ще стане единствения град в света, който е бил домакин на летни и на зимни олимпийски игри.

Посланикът изрази огромното си задоволство да се срещне с председателя на БОК, Стефка Костадинова, която е легенда в световния спорт. „Вие сте много известна в Китай и сме дълбоко впечатлени от Вашия рекорд в скока на височина,“ каза Дун Сяодзюн.

От своя страна г-жа Костадинова изказа своите отлични впечатления от организацията и провеждането на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и своята увереност в това, че и зимните игри ще бъдат отлично организирани.

Посланикът запозна председателя на БОК с хода на подготовката на
страната за игрите и я увери, че всичко върви много гладко, спортните съоръжения вече са изцяло готови и е поставено началото на тестовите състезания по отделните спортове. С оставащите по-малко от 100 дни до откриване на игрите,  домакинството на Пекин е изключително важен ангажимент на Китай пред света и негов най-нов принос към международното олимпийско движение и  четирите принципа, по които Олимпиадата ще бъде организирана – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“.  Слоганът на игрите е „Заедно за споделено бъдеще“. На фона на глобалния отговор на пандемията от новия коронавирус, посланието на това мото е за сближаване, за споделяне и за общо бъдеще.

Председателят на БОК увери посланика, че както БОК, така и българските спортисти се подготвят активно за предстоящите игри и че, като спортист и спортен ръководител, много добре знае, че за състезателите участието е много важно, тъй като Олимпийските игри са венец на една спортна кариера. Стефка Костадинова изрази пълната подкрепа на БОК към игрите в Пекин, като пожела успех на китайските спортисти.

„През февруари целият свят ще говори за Пекин. Националните олимпийски комитети потвърждават своят ангажимент към неполитизиране на спорта, за да може игрите в Пекин отново да съберат спортистите от цял свят в дух на надежда, мир и приобщаване,“ каза още Костадинова.

Очаква се около 20 български състезатели да участват в игрите в
спортовете биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-скок, ски-бягане,
сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек и шейни.

Договорено бе до игрите да се проведат съвместни инициативи между БОК и посолството, както за запознаване на българската публика с подготовката и концепцията на игрите, така и за информация към китайската публика за подготовката на българските спортисти. Предвиждат се съвместни прояви, като фото изложба, онлайн срещи и други, подробности за които ще бъдат уточнени в работен порядък.

БОК получава пълна информация от Организационния комитет и от МОК преди Пекин 2022. Първата специализирана „Книга за игрите“, касаеща мерките, които ще се прилагат по време на олимпиадата, свързани с глобалната пандемия от Ковид-19 е вече преведена на български език и ще бъде изпратена до българските спортни федерации и заинтересованите лица и организации.

Стефка Костадинова връчи на посланика „Златната значка на БОК“.

stefka-kitai1stefka-kitai2 copystefka-kitai3

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC