bg en

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден.

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Eвропейските олимпийски комитети (ЕОС) отбелязват днес едногодишно обратно броене до Европейските игри 2023 г. Третото издание на форума ще се състои в Полша от 21 юни до 2 юли следващото лято. В Игрите Краков-Малополска 2023 ще участват най-добрите състезатели в 18 олимпийски спорта, които ще се борят за олимпийски квалификации и европейски титли.

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта:

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Най-новият олимпийски спорт – брейк танците направиха своя дебют на Олимпийския младежки летен фестивал тази година в Албена. Бъдещите спортни звезди на България се събраха на мултиспортния форум, организиран от БОК за 15 поредна година. Близо 500 млади таланти се състезават в рекордните 10 спорта.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

ЙОРДАН ПЪРВИ ВЛИЗА В ИСТОРИЯТА

ou-yovchevВера Маринова предоставя този превод на материал за FIG News, посветен на българската легенда Йордан Йовчев.Лондон/ Норд Гринуич Арена/ФИГ Офис, 29 Юли, 2012: Той се нарича Йордан Йовчев, българин е и е на 39 години. Той е състезател, но също е и Президент на Българската Федерация по гимнастика и току що се класира за Финала на халки на Олимпийскте игри в Лондон. О, и още една много важна подробност! Това са неговите 6-ти Олимпийски игри!


Когато името му бе обявено по време на представянето на гимнастиците в квалификациите в събота, 28-ми Юли, 17,000-те хиляди зрители в Норд Гринуич Арена му оказаха извънредно радушен прием- с овации, за които той с положителност ще си спомня дълго време.
От вчера световната гимнастика има своят нов герой!

Йордан започва своята гимнастическа кариера в родния си град Пловдив на 7-годишна възраст. В залата, в която тренира всички са във възторг от своя български идол, Стоян Делчев и малкият Йордан иска да прилича на него; даже и да стане по-добър от него! Твърде скоро всички забелязват огромния му талант. Той се оформя като блестящ многобоец и е изключително силен на земна гимнастика и на халки. През 2001-ва и 2003-та година, Йордан става на два пъти Световен шампион и на двата уреда!
Талантът на Йовчев е признат, още когато той допринася за 10-то място на българския отбор в Барцелона 1992 год. В Атланта 1996-та той е в самото подножие на стълбичката на медалистите (4-ти). В Сидней 2000 вече е носител на два олимпийски медала- бронзови на земя и на халки. В Атина 2004-та прибавя към тях среброто на халки и бронз за земна гимнастика, но също и много разочарование! В Пекин 2008 отново достига до финала на халки, точно както направи тук, в Лондон, в събота вечерта!

Какво можем да кажем още за този изключителен човек?
Можем само да добавим, че за всички нас Г-н Президентът на националната федерация и Гимнастик- Йордан Йовчев е един Джентълмен, на когото цялото гимнастическо семейство и Международната федерация свалят шапка!

В Лондон стените и оградите навсякъде са покрити с пана, на които е изписано- „Да въхновим едно поколение!“ Какво прекрасно съвпадение! Със своя пример Йордан вдъхновява не само едно,а повече на брой поколения...
Благодарим ти, Артисте!

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC