Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Един велик боксов шампион на 60

Един велик боксов шампион на 60

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

Българският олимпийски комитет (БОК) отличи новатора в спортния мениджмънт у нас, дългогодишен организатор и изтъкнат деятел Анатоли Илиев със „Специален медал на БОК“

Един велик боксов шампион на 60

lesovЕдин от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

Златен медалист от олимпиадата в Москва 1980, европейски първенец от Тампере 1981 и Варна 1983, с второ трето място за Световните купи в Монреал 1981 и в Рим 1983, трикратен победител за Купа „Странджа“ - Лесов е безспорно явление в световния бокс.

Файтер, с когото конкуренцията винаги се съобразява още от появата му с гръм на игрите в съветската столица, той винаги е приемал предизвикателства на ринга в името на зрелището. Показвал е многократно суперкласа на публиката както в техничните надигравания, така и в битки с тотална размяна на удари. Той беше момчето със златните ръкавици, което остави впечатляваща шампионска следа в родния бокс.

В решителния мач за олимпийската титла Петър се изправя срещу представителя на домакините и властелин в категорията през последните години Виктор Мирошниченко. Вихрените атаки на Лесов принуждават рефера да спре мача във втория рунд и да обяви нашия състезател за олимпийски шампион. Само на 19 години, 10 месеца и 20 дни!

За жалост здравословни проблеми не позволиха на знаменития ни боксьор по-дълго време да пердаши съперниците си на ринга. Реално той има само 5-6 активни години под светлините на голямата сцена. Но и те са достатъчни да бъде увековечен в своя спорт не само с победи и смело сърце, но и със специално правило, кръстено на неговото име. След сценария на олимпийския финал в Москва с Мирошниченко и подобен случай в боя между Лесов и Варади (Унгария) през 1983 година

се приема – ако водиш в мача по точки, въпреки че имаш аркада, печелиш. По-късно идва промяната – сега срещите се прекратяват заради лекарска забрана.

Петър се пробва за кратко при професионалистите, а после сваля ръкавиците и се посвещава на треньорската професия. Под негово ръководство български боксьори печелят десетки титли, медали и победи в авторитетни турнири. Влиза в заглавията на медии от цял свят като един от първите въстаници срещу мафията в управлението на бокса, след като е изгонен от световното Делхи 2018 заради протест срещу несправедливо реферско решение.

При последните успехи на български боксьори често се чува в изказванията на медалистите: „Посвещавам отличието си на треньора Лесов!“ Заслужено признание на неговия труд за изграждането на млади състезатели. Една от автобусните спирки в родния му край е кръстена на негово име и е изрисувана с щастливия лик на златния олимпийски медалист. Знак на благодарност към великия български боксьор.

БОК честити юбилея на Петър Лесов и му желае още дълги години здраве, сила и късмет!

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC