Посещение в ОКР

Посещение в ОКР

Белчо Горанов, генсек на БОК, бе на визита в Русия, където се срещна своя колега на този пост в олимпийския комитет на страната Анастасия Давидова, петкратна олимпийска шампионка по синхронно плуване. Визитата бе преди турнира за световната купа по свободна борба в Якутск, завършил преди дни.

Олимпийският зимен фестивал събра над 380 млади наши таланти в Осогово

Олимпийският зимен фестивал събра над 380 млади наши таланти в Осогово

Седмото издание на Олимпийският зимен фестивал събра в ски-център Осогово над 380 млади български спортни таланти в белите дисциплини. Традиционните състезания от година на година се превръщат в своеобразни държавни първенства за бъдещите ни надежди.

Девето място за Калин Златков в слалома на младите олимпийци в Сараево

Девето място за Калин Златков в слалома на младите олимпийци в Сараево

Българският скиор алпиец Калин Златков се нареди девети в слалома на продължаващите в Сараево Европейски младежки олимпийски зимен фестивал.

Алпиецът Калин Златков бе знаменосец на делегацията ни, програма на феста в Сараево

Алпиецът Калин Златков бе знаменосец на делегацията ни, програма на феста в Сараево

Алпиецът Калин Златков бе знаменосец на делегацията ни на европейския младежки олимпийски фестивал в Сараево, който ще  продължи до 16 февруари.

16 наши олимпийци заминаха за Европейския младежки фестивал в Сараево

16 наши олимпийци заминаха за Европейския младежки фестивал в Сараево

Шестнайсет наши млади състезатели отпътуваха рано тази сутрин за 14-то издание на Европейския олимпийски зимен фестивал в Сараево и Източно Сараево.

Международният олимпийски ден бе честван и в страната

blgrС много тържества, стартове и церемонии бе отбелзан Международният олимпийски ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България:

В Благоевград също отбелязаха Международния олимпийски ден
По повод традиционното отбелязване на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец– 23 юни Олимпийски клуб Благоевград със съдействието на БОК и Община Благоевград организираха на 23.06. 2018 г.. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.

В проявата се включиха десетки участници, студенти от специалности „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“ в ЮЗУ „Неофит Рилски”, преподаватели както и деца от спортните клубове в Благоевград и ученици.

Преди старта на факелното бягане олимпийския огън символичн бе запален от Мария Киркова, участник в ‘четири Зимни олимпийски игри – Торино 2006, Ванкувър 2010 г, Сочи 2014 г и Пьонгчанг 2018

Участниците направиха обиколка на езерото в парк „Бачиново”, като всеки имаше честта да носи за кратко факела с олимпийския огън.

Ппрофесор Атанас Георгиев приветства участниците в проявата. Доцент Даниела Томова връчи на всички участници сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, и председателя на Българския олимпийски комитет - Стефка Костадинова.

------------------------------------------------------------------

И още от честването на Олимпийския ден

1. Бейзбол 5   -   София 12 юни 2018

Ученици от 2 до 4 клас от 73-то СУ „Владислав Граматик“, София честваха Международния олимпийски ден водени от преподавателя по физическо възпитание и спорт Теодора Георгиева. Те се запознаха с историята на олимпийските игри и олимпийските принципи за феър плей, приятелство, уважение. Децата впечатлиха с познанията си за олимпийските игри и споделиха, че техни примери за подражание са легендите в спорта Стефка Костадинова, Юсеин Болд, Майкъм Фелпс. Учениците, които правят първи стъпки в олимпийските спортове бейзбол и софтбол, участваха в демонстративен урок по Бейзбол 5 (Baseball 5). Тази нова форма на бейзбола, която може да се играе от смесени отбори /мъже и жени/ в градски условия, без необходимост от специализирано игрище се популяризира с цел привличане на младите хора към спорта. Новата градска дисциплина на бейзбола/софтбола ще бъде част от демонстрациите в иновативната спортна зона по време на Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018. Организатор на честването в 73-то СУ е Ивана Динева, студент в НСА „Васил Левски“ и състезател по софтбол. Проявата се състоя на 12 юни т.г.

Повече информация за новата дисциплина Baseball 5 може да намерите на http://www.wbsc.org/baseball5/

2.      Софтбол София, 24 юни 2018

Състезателките на най-стария клуб по софтбол в България „Академички“ посветиха мачовете си от националния шампионат играни на 24 юни на международния олимпийски ден. Софтболът отново е включен в олимпийската програма за Олимпийските игри Токио 2020. Гергана Ханджийска, играещ треньор на отбора и генерален секретар на българската федерация беше посланик на софтбола за завръщането му в игрите.

-----------------------------------

jelezniЧестване на Олимпийския ден в Железница

Провеждането на Олимпийският ден в 191 ОУ „Отец Паисий“ с.Железница е традиция. Вдъхновени от думите на възродителя на олимпийските игри Пиер дьо Кубертен, за трета поредна година Олимпийският ден събра ученици, учители и гости в един голям празник в нашето училище. В това събитие се включиха ученици от 192 СУ“Христо Ботев“ с.Бистрица и малките олимпийци от ДГ “Радост“ с.Железница. Гости на Олимпийския ден бяха проф.Лозан Митев,д-р Емилия Витанова, Боянка Кънева -ст.експерт ОСО, Стефка Ризова- зам.кмет р-н Панчарево, Дойчин Сремкин- кмет село Железница, Десислава Кирова- дирекция“Култура социални дейности и образование“ район Панчарево и представители на фондация „Заедно в час“. Приветствия към участниците и гостите отправиха проф. Лозан Митев директора на 191 ОУ г-жа Савина Игнатова и поздравителен адрес от г-жа Ваня Кастрева - началник на РУО. Олимпийският ден бе открит с тържествена церемония,в която малките олимпийци рецитираха „Ода на спорта „.Всички участници бяха поздравени от танцова фолклорна група при читалище „Пробуда“ с.Железница. Състезателите положиха Олимпийска клетва и тържествено бе запален символичният олимпийски огън.

През първият етап от състезанието седемте олимпийски отбора се състезаваха в щафетни игри. Във втория етап на Олимпийския ден отборите взеха участие в три олимпийски работилници. В първата работилница по големите ученици представиха пред по- малките своите олимпийски проекти, за швейцарските учители, древните олимпийски игри и олимпийската слава на България. Във втората работилница състезателите имаха възможност да рисуват на олимпийска тематика „ Добродетелите в играта“. В третата работилница се проведе състезание по теглене на въже.

Всички олимпийски отбори бяха наградени със златни медали, бяха връчени грамоти за честна игра и шестима от състезателите бяха удостоени с най-големият приз „Олимпийец на годината“.

------------------------------------

И в Чепеларе отбелязаха Международния олимпийски ден и chepelare 1Деня на българския олимпиец

За община Чепеларе стана традиция да организира спортни прояви посветени на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тази година програмата включи колопоход по пътеката на здравето, изкачване на вр. Перелик 2191 н.в. с отбори от спортните клубове на града и скално катерене.

* * *

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.

Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC