Ново злато за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Ново злато за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Александра Начева спечели пети златен медал за България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишната ни състезателка триумфира в тройния скок на турнира по лека атлетика в аржентинската столица, след като се справи с конкуренцията на испанката Мария Висенте.

Тактиката бе да хвърля усилията си на двойки, разкри Адриан Андреев

Тактиката бе да хвърля усилията си на двойки, разкри Адриан Андреев

Заради травмата, тактиката бе да хвърля всички усилия на двойки, което се оказа и успешен ход - заяви Адриан Андреев, който на младежките олимпийски игри спечели сребърен медал при дуетите заедно с Ринки Хиджиката (Австралия). - А партньора си не съм го избирал аз, жребият ми го отреди.

Второ злато за акробатите, Валентин Андреев със сребро на чук

Второ злато за акробатите, Валентин Андреев със сребро на чук

Смесената ни двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели втора титла на продължаващите в Буенос Айрес младежки олимпийски игри.

Нов медал за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Нов медал за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

България спечели още един медал на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. В кат. над 85 кг Христо Христов завоюва сребро, което е второ наше отличие в щангите.

Нови 5 български медала с двама шампиони на младежката олимпиада

Нови 5 български медала с двама шампиони на младежката олимпиада

Злато за Кирил Киров в микса на 10 м въздушен пистолет и за Мария Делчева в отборния бадминтон, минимум сребро за Адриан Андреев в тениса, бронз за Галя Шатова в щангите и за Едмонд Назарян в борбата

Стефка Костадинова водеше спортни легенди за 75 г. НСА и за официалния старт на София2018

stef-sofia2018 copyЕмоционална церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалния старт на инициатива София – Европейска столица на спорта.

Зала 1 на НСА се оказа тясна да побере всички желаещи да станат свидетели на историческите събития, завършили с кулминацията по честването на 75-годишния юбилей на Национална спортна академия „Васил Левски“.

Аудиторията избухна в аплодисменти още в началото, когато водещата Християна Тодорова – едно от златните български момичета в художествената гимнастика – покани на сцената олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали София да получи престижната титла. Легендарните спортисти бяха водени от Стефка Костадинова, председател на БОК, а сред официалните гости бяха още Ваня Колева – зам.-министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, членовете на Изпълнителния борд на АCES Europe  – асоциацията, определяща европейските градове и столица на спорта, представители кметове на досегашни европейски столици и българските градове на спорта, както и членове на Управителния съвет на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Всички те посрещнаха с овации знамето на Европейска столица на спорта, което бе връчено от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели в ръцете на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта.

Последваха кратки слова, като италианецът отбеляза огромната работа свършена от екипа на София2018 в подготовката през последните 3 години и пожела успех през идната година. От своя страна Елен Герджиков благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община. „Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим дори и след 2018 г.“, каза още Герджиков.

Деца в народни носии връчиха на всички официални гости на сцената по една червена роза от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа - София, от днес вече и официално Европейска столица на спорта, а кратък видеоклип припомни с атрактивни кадри направеното досега през трите години подготовка.

След това завесата се вдигна за грандиозния спектакъл по случай 75-годишнината на НСА „Васил Левски“. Музика, визия, емоции, светлини, спиращи дъха каскади, танци и прецизни изпълнения изпълниха огромната зала с настроение, а кулминацията бе излизането на олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, легендарни състезатели, изписали със златни букви спортната история на България. В края на Галата зрителите в залата дълго аплодираха видяното, подготвено през последната една година от творческия екип с ръководител пом.-ректора на НСА проф. Кирил Андонов.

По-рано през деня огромен интерес предизвика организираната от София – Европейска столица на спорта Конференция на тема „Спортът за всички в големите градове. Във форума в препълнената зала „Витоша“ на хотел Маринела участваха председателят на "София - Европейска столица на спорта 2018" и председател на столичния общински съвет Елен Герджиков, президентът на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, евродепутатът Андрей Ковачев, директорът на дирекция "Иновации, международно сътрудничество и спорт" на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-генералният директор на генерална дирекция "Образование и култура" на ЕК Йенс Ниманд-Кристенсен, ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев, кметът на Банско Георги Икономов и представители на други български и европейски градове, избрани за градове на спорта, специалисти от неправителствени организации, учени, треньори и деятели. Пред над 100-те участници бяха представени 12 презентации, с голям интерес бе проследена тази на зам.-кмета на София д-р Тодор Чобанов.

Конференцията завърши с инициираната от София2018 дискусия около необходимостта от актуализация на Бялата книга на спорта, участващите се обединиха около мнението, че след приемането й преди десетина година са настъпили значителни промени в общественото-икономическо развитие на континента.

Всички активности у нас през този уикенд предхождат официалното коронясване на София като Европейска столица на спорта за 2018, което предстои в сряда, 6 декември, в Брюксел. Пред 400 души в залата на Европарламента София ще приеме символичната щафета от настоящата евростолица на континента Марсилия.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC