Белчо Горанов и Лозан Митев с книга за хуманните ценности на борбата

Белчо Горанов и Лозан Митев с книга за хуманните ценности на борбата

Генсекът на БОК Белчо Горанов и проф. Лозан Митев представиха книгата си "Хуманните ценности на борбата" в Националния археологически музей. На церемонията присъства и министър Красен Кралев.

Стефка Костадинова връчи среброто от Лондон 2012 на Милка Манева навръх Олимпийския ден

Стефка Костадинова връчи среброто от Лондон 2012 на Милка Манева навръх Олимпийския ден

Председателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия „Васил Левски“ по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Вицепрезидентите на БОК с приветствия към авторите на паметна спортна книга

Вицепрезидентите на БОК с приветствия към авторите на паметна спортна книга

Вицепрезидентите на БОК Йорданка Благоева и проф. Пенчо Гешев бяха сред официалните лица отправили поздравления към авторите на книгата „Българската спортна слава“.

Варненци отново с най-много титли на Олимпийския младежки фестивал в Албена

Варненци отново с най-много титли на Олимпийския младежки фестивал в Албена

Младите варненски спортисти за поредна година спечелиха най-много титли и медали на завършилия днес в курортен комплекс Албена Олимпийски летен фестивал.

Над 100 делегати се включиха в 36-та сесия на Националната олимпийска академия на БОК

Над 100 делегати се включиха в 36-та сесия на Националната олимпийска академия на БОК

Повече от 100 студенти, ученици, преподаватели и спортни деятели участваха в ХХХVІ сесия на Националната олимпийска академия на БОК и VІ сесия за учители и спортни деятели, които бяха на спортната база на НСА „Васил Левски“ в Несебър от 7 до 11 юни.

Българин ще атакува квота в спортното катерене за младежките игри 2018 и за олимпиадата Токио 2020

petar-ivanov-katereneЕдна спортна дисциплина с над половинвековна история набира все по-голяма популярност – от Япония през САЩ до Франция, Германия и Русия.

Състезанията по катерене у нас датират още от 50-те години на миналия век, а през 1989 г. България за първи път домакинства кръг от състезанията за Световна купа по катерене. В следващите години у нас са проведени още 4 световни купи за мъже и жени, световно първенство и 7 европейски купи за юноши и девойки. Повече от признание!

Предстои най-важното за 2017 г. домакинство в областта на спортното катерене – Европейска купа в дисциплината Боулдър, единствената дисциплина в катеренето, която се практикува без въже, на маршрути с много висока трудност и височина до 5 м.

Този уикенд, на 5-6 август във високо-технологичната зала на Уолтопия, ще си дадат среща младите надежди (юноши и девойки) на европейското катерене във възрастовия диапазон 14-19 години. Очакват се над 180 състезатели от 24 държави. Главен организатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА) с подкрепата на София - Европейска столица на спорта. Състезанието е част от календара на http://www.ifsc-climbing.org

През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 г. и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 г. На състезанието в София ще наблюдаваме част от бъдещите участници в тези глобални спортни форуми, като се надяваме сред тях да има и българи.

„За нас е огромно признание домакинството на подобно престижно състезание, вярвам, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и официални лица,“ заяви на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, председател на БФКА. "Надпреверата е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е официалното закриване,“ допълни Дора Маринова, организационен секретар на БФКА.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България стои достойно в клуба на страните развиващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на клуб „Алтиус“ Петър Иванов, 17-годишен ученик в Първа английска гимназия. Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България множество купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение.

„Надявам се състезанието пред родна публика да ме амбицира допънително за предстоящото Световно първенство в Инсбрук през септември, на което ще се определят участниците в Младежките олимпийски игри следващата година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплина е именно боулдър, но ще трябва да съм всестранно подготвен, тъй като квалификациите включват и трите вида катерене - боулдър, трудност и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а защо не и на Олимпиадата в Токио през 2020 г.,“ каза Петър Иванов по време на срещета с медиите днес.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров разясни системата, по която ще се определят участниците на предстоящите младежки олимпийски игри. 13-те най-добри на Световното в Инсбрук плюс континенталните шампиони и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на повечето съвременни спортове. От всички нас – състезатели и любители, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплина, развиваща личността и талантите на младите хора, техните лидерски качества, дисциплина, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с предизвикателства време.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC