Йорданка Благоева и Мария Гроздева посрещнаха щафетата с олимпийския огън  в НСА

Йорданка Благоева и Мария Гроздева посрещнаха щафетата с олимпийския огън в НСА

Вицепрезидентът на БОК Йорданка Благоева и най-титулуваната ни спортистка Мария Гроздева посрещнаха щафетата със символичния олимпийски огън в НСА, с което бе отбелязан Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Мария Гроздева в Олимпийския ден: „За да има повече деца по нашия път, спортът не може без подкрепа“

Мария Гроздева в Олимпийския ден: „За да има повече деца по нашия път, спортът не може без подкрепа“

„Спортът не може без подкрепа. За да има повече деца по нашия път, за да чуваме по-често българския химн на олимпиади и големи първенства, спортът се нуждае от помощта на бизнеса и на цялото общество,“ това послание отправи легендарната Мария Гроздева в Деня на българския олимпиец и международния Олимпийски ден.

Представители на Европейските олимпийски академии оцениха високо работата на Националната олимпийска академия

Представители на Европейските олимпийски академии оцениха високо работата на Националната олимпийска академия

Над 90 студенти, ученици, преподаватели и общественици се включиха в програмата на ХХХV сесия на НОА в Албена. Всички те участваха активно в  лекционната програма, в работните заседания по секции, както и в многото други спортни и културни събития, организирани по тазгодишната тема „Разпространение на олимпийските ценности – предизвикателството на нашето време".

Националната олимпийска академия за първи път в Албена

Националната олимпийска академия за първи път в Албена

35-ата сесия на Националната олимпийска академия(НОА) бе тържествено открита в присъствието на много гости от цяла Европа, личности с авторитет в олимпийското движение.

България с огромен принос за бъдещето на европейските олимпийски академии

България с огромен принос за бъдещето на европейските олимпийски академии

България осигурява тези дни огромен принос за бъдещето развитие и авторитет на европейските национални олимпийски академии. По покана на Българската НОА, днес в курортен комплекс Албена започна III Конференция на националните олимпийски академии.

Над 500 участници в десетия юбилеен летен олимпийски фестивал в Албена

albena2017-2Над 500 участници се събраха в курортен комплекс Албена за десетото юбилейно издание на летния олимпийски фестивал „Олимпийски надежди“.  Състезанията се организират в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба.

И тази година домакините от „Албена“ предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища. Това лято много активно се включват гостите от Румъния и Македония, които участват със силни тимове в турнирите по баскетбол.

„Някак бързо се изнизаха тези десет години, в които една прекрасна идея вече се утвърди и стана прекрасна традиция. Българският олимпийски комитет подкрепя младите таланти, които са бъдещето на нашия спорт,“ заяви в приветствието си към участници и гости генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

„Всяка годишнина означава история, опит, традиции, утвърждавани и прилагани във времето с ясното намерение за развитие – в този случай развитие на българския спорт", заяви по време на откриването Руслан Йорданов – старши мениджър „Спорт" в Албена. Той пожела на организаторите да бъдат все така отдадени на своята мисия да популяризират и повишават успехите на българските спортисти и техните треньори, а на участниците - да не забравят, че животът не иска от тях да бъдат най-добрите, а да дадат най-доброто от себе си. Йорданов им пожела да спортуват с вдъхновение и желание за успехи, като  изрази надежда да бъде спазена традицията на олимпийския фестивал и Албена да продължи да бъде трамплин към големия спорт за родните ни таланти.

Сред официалните гости при Откриването на фестивала бяха още председателят на БФ тенис на маса Стефан Китов, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и директорът на Спортното училище „Г.С. Раковски“ в Добрич Николай Дяков.

По време на церемонията Белчо Горанов връчи Почетния знак на БОК на Руслан Йорданов и на Анатоли Илиев. Веднага след това прозвуча химна на България, последван от произнесените клетви: на реферите - от Тихомир Стоянов и на спортистите - от Екатерина Томова.

Първите шампиони на Фестивал „Олимпийски надежди 2016“ бяха определени в плажната борба. Ето и победителите: момчета подготвителна група Дилян Дичков(Добрич), до 60 кг Делчо Нейчев(Димитровград), над 60 кг Христо Илиев(ЦСКА), момичета до 50 кг Йоана Петрова(Левски), над 60 кг Ана Баторова(Левски). Схватките бяха по регламент с елементи от сумото, това предизвика голям интерес и привлече вниманието на много летовници, изгледали турнира от край до край.

В тениса на маса участваха най-добрите ни състезатели сред юношите и девойките, за които олимпийският фестивал е генерална проверка преди важните първенства през годината. Шампиони станаха Мария Йовкова и Стефан Тодоров – и двамата представители на Стоянстрой Пловдив.

Много емоции предизвика и лекоатлетическия крос по алеите на комплекса. Най-бързи при 12-14-годишните бяха Ива Чиликова от Русе и Мелиз Мехмед от Шумен, а при 15-17-годишните шампиони са Диана Роглева от София и Трифон Илиев от Шумен.

Ето и първите победители в плуването: 100 м бътерфлай Василики Кадоглу от Варна и Теодор Георгиев от Варна, 100 м бруст Богидара Орленко от Варна и Борис Томов от София.

Много силен се очертава и футболният турнир. В него участват най-добрите детски селекции на ЦСКА София, Черно море, Дунав 2010 Русе и Шумен. Играе се всеки срещу всеки, шампионите ще стана известни утре по обед.

По традиция фестивалът е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

albena2017-1albena2017-2albena2017-3albena2017-4albena2017-5albena2017-6albena2017-7albena2017-wres

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC